Makový zákusok
Autor receptu: givulik
Tento zákusok patrí už niekoľko rokov medzi naše stálice vždy keď je
príležitosť. Samozrejme že nechýba ani tieto Vianoce ale zabudla som nafotit
postup tak priložím len fotky z už skoro spapkanej dobroty.
Objavila som ho roky dozadu v časopise a odvtedy sa ho naučili jest aj ľudia,
ktorí nemajú radi mak.
35 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Bielky vyšľaháme a postupne k nim pridáme cukor, žĺtky, vodu, mak a múku spolu s kypriacim práškom. Vylejeme na plech s papierom na pečenie, množstvo cesta je cca na 28x35cm plech. Upečieme a po vychladnutí prerežeme na dva pláty a každý ešte pozdĺžne aby sme ich mohli naplniť.
- Na plnku si uvaríme hustý puding ktorý po vychladnuti primiešame k maslu vymiešanému s vanilkovým cukrom.
Do vymiešaného krému pridáme rum podľa chuti. Pláty naplníme krémom takže nám vzniknú dva zákusky.
Ja si to ešte vylepšujem tým, že všetky pláty polejem šťavou z jedného citróna. Zákusok je tak sviežejší.
- Na hotové zakusy si nalejeme polevu ktorú si vypracujeme z práškového cukru, citrónovej šťavy a horúcej vody. Dáme vychladnúť aspoň na dve hodiny aby sa nám chute spojili.
Dobrú chuť.