Makovo-tvarohové rezy

Autor receptu: aleana

Tento recept som našla na stránke ojedle.eu pod názvom Marhuľovo-makové rezy a la cheesecake. Zmenila som názov, lebo sa mi zdá, že tvarohu je tam viac ako marhúľ :-) Je to jeden z najlepších, možno aj úplne najlepší koláč s makom a tvarohom, aký som v živote jedla, ani som nečakala, že bude taký super :-)

60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Všetky suroviny na cesto zmiesime, zabalíme do fólie a dáme do chladu aspoň na 30 minút odpočívať.
  2. Na makovú plnku zohrejeme mlieko a sparíme ním mak. Necháme ho postáť, aby vychladol. Marhuľový kompót scedíme a necháme odkvapkať. Šťavu nebudeme potrebovať. Marhule rozmixujeme. Postupne k nim pridávame vychladnutý mak, smotanu, vajcia, cukor, zlatý klas a všetko spolu dôkladne vyšľaháme.
  3. Na tvarohovú plnku tiež všetky suroviny spolu vyšľaháme.
  4. Hlbšiu tortovú formu alebo plech si vymastíme maslom alebo vyložíme papierom na pečenie. Ja som použila plech s rozmermi 34x24 cm. Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme alebo roztlačíme prstami na plech. Na cesto dáme makovú náplň, zarovnáme a na ňu vylejeme tvarohovú náplň, ktorú tiež vyhladíme. Plech dáme do rúry vyhriatej na 180´C na poslednú spodnú mriežku. Na dno rúry dáme plech s vodou. Pečieme približne 60 minút, kým koláčik nezačne hnednúť. (riaďte sa svojou rúrou, každá pečie inak...) Ozdobíme šľahačkou a posypeme makom.
  5. Toto je zhruba originálny recept. Ja som si ho dosť upravila podla vlastného uváženia a tiež podla surovín, ktoré som mala k dispozícii. Múku som dala 200 g špaldovú hladkú a 100 g pohánkovú. Mak som osladila medom a javorovým sirupom. Kyslú smotanu som nemala, tak som dala biely jogurt. A nemala som práve ani vanilkový puding ani zlatý klas, ale mala som citrónový puding, ktorý som dala do makovej aj do tvarohovej plnky :-) a potom som už nedávala citrónovú šťavu. Tvarohu som mala len 250 g, ale našťastie som mala 500 g mascarpone. Túto náplň som sladila xylitolom. A pretože jej bolo menej, dala som len 4 vajíčka. Aj spôsob pečenia som si upravila. V originálnom recepte sa píše, že celú formu treba zabaliť do alobalu a tak piecť. Čas sa uvádza 60-90 min. Ja som piekla približne 60 minút bez alobalu a koláč mi nezhorel. Síce sem-tam sú hnedé škvrnky, ale na chuti sa to neprejavilo. Tento koláčik určite odporúčam pre všetkých tvaroho-a makoholikov. Či už vyskúšate pôvodnú verziu alebo moju modifikovanú, prajem vám, aby sa vám koláčik podaril a aby vám chutil aspoň tak ako mne. Dobrú chuť!
  6. Pridávam ešte foto koláčika robeného podľa pôvodného receptu, pre porovnanie.