Makovo-lekvárový závin z lístkového cesta

Autor receptu: chenny

Tento závin, je veľmi lahodný a chutný :) a SLADKÝ

4
porcie
15 minút
príprava
30 minút
na 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé si rozvaľkáme lístkové cesto. Najlepšie je ak ho kúpite chladené, nie mrazené :). Cesto rozvaľkáme iba na veľkosť dvoch čajových lyžičiek pozri obrázok. Pomyselne si ho rozdelíme na polovice. Na spodnú polovicu dáme vrstvu jahodového džemu a na neho vrstvu mletého maku. Mletý mak pred tým povaríme s mliekom a cukrom a citrónovou šťavou, necháme vychladnúť (mlieko sa musí zredukovať aby vznikla hustá hmota, ktorá sa dá natrieť). Z druhej polovice cesta si narežeme asi 1 cm hrubé pásiky. Okraje spodnej časti potrieme žĺtkom aby sa nám pásiky prilepili. Chytíme pásik do rúk a otočíme s ním 2x v smere hod. ručičiek tak aby sa neroztrhol a prilepíme cez spodnú polovicu cesta. Takto pokračujeme až do konca. TYP: robte toto všetko už na papieri na pečenie, lebo potom sa to ľahšie prenesie do pekáča ;)
  2. Pripravený závin prenesieme na pekáč. Ja používam papier na pečenie tak nič nemastím. Opakujem, že je lepšie rozvaľkať cesto už na papieri. Ja som to zabudla ;) a tak som ho preniesla s 2 obracačkami. Závin potrieme žĺtkami, aby sa cesto dobre "napilo".
  3. Pečieme asi 30 min pri 150 ° C. Mám teplovzdušnú rúru. Po upečení môžeme nechať vychladnúť, nakrájať a papať :). Kým som išla po fotoaparát môj manžel pár kúskov zjedol :D, tak na fotke je toho "menej". PRAJEM DOBRÚ CHUŤ !