Makovo-jablkový závin (fotorecept)
Autor receptu: luwinka
Náš najobľúbenejší závin .
16 porcií |
35 minút na 200 °C |
Postup
- Pripravíme si kvások: do menšej misky si dáme rozmrvené droždie, 1 čaj. lyžičku kryšt. cukru , medzi prsty múky a pridáme trochu vlažného mlieka. Necháme kvások nakysnúť. Potom do veľkej misy dáme múku, štipku soli, kryšt. cukor, žltok, olej, postrúhanú citr. kôru a pridáme kvások. Zvyšné mlieko dolejeme a vymiesime cesto , ktoré necháme nakysnúť na teplom mieste pol hodiny , prikryté utierkou.
- Na pomúčenej doske si vyváľkame vykysnuté cesto v tvare obdlžnika. Teraz si pripravíme plnku: Mak vymiešame s kryšt. cukrom a horúcou vodou toľko , koľko zaberie , aby vznikla taká akurát plnka. Rozotrieme ju na vyváľkaný obdlžnik.
- Postrúhame jablká a nanesieme ich na makovú plnku . Ešte trochu pocukrujeme povrchu.
- Zvinieme na závin. Stáčame smerom k sebe.
- Položíme ho na tukom vymastený plech a potrieme ho po vrchu olejom a necháme ho ešte chvíľku nakysnúť. Potom dáme piecť do trúby na 35 minút na 200 stupňov v ekektric. trúbe.
- Upečený potrieme olejom a po chvíľke ho posypeme práš. cukrom. Necháme ho vychládnuť.
- V reze.
- Už len pokrájame.