Makové peniažteky (mákos guba, gubó, bobajka) - trochu inak

Autor receptu: editamarkos

Na jednej slávnostnej "prevádzkovej porade" (inak family day) v Dunaalmášskej jazdiarni nám ponúkali po gulášovej polievke (ako hlavné jedlo) tie makové peniažteky (možno pupáky) s vanilkovým šodó. U mojich detí žali veľký úspech. Našla som na to rýchly recept, ktorý som upravila podľa svojich predstáv a potrieb.

6
porcií
30 minút
príprava
20-40 minút
na 200 °C

Postup

  1. Pripravíme plnku - všetky prísady dobre zmiešame.
  2. 6 rožkov nakrájame na asi 1 cm široké krúžky. Vajcia rozbijeme do väčšej nádoby a spolu s vanilkovým a trstinovým cukrom vyšľaháme do penista. Prilejeme mlieko a nasypeme krúžky rožkov. Pár sekúnd necháme stáť v mlieku a scedíme do nádoby (ale ja zvyknem nechať, aby nasiakli všetko mlieko).
  3. Na kokosovou masťou vymastený pekáč (jenská misa, tortová forma) vrstvíme vlhké krúžky. Každú vrstvu bohato posypeme plnkovou zmesou. Poslednú vrstvu ukončíme plnkou, na ktorú ešte nalejeme zostatok scedeného mlieka (ak zostalo) a pridáme kúsky kokosovej masti.
  4. Vložíme do horúcej rúry a pečieme asi 30 minút na 200 °C.