Makové koláčiky (fotorecept)

Autor receptu: ywett

Dajú sa pripraviť aj s orechovou plnkou, ale makové mám najradšej :)

40 minút
príprava
12-15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku preosejeme, pridáme práškový a vanilkový cukor a pridáme zmäknuté maslo. Vypracujeme vláčne, krehké cesto a rozvaľkáme na papieri na pečenie.
  2. Na cesto dáme vychladnutú makovú plnku, ktorú sme si pripravili tak, že mak zmiešame s cukrom, pridáme štipku škorice, citrónovú kôru, rozpustené maslo a zalejeme horúcim mliekom a môže sa troška ešte povariť, pokiaľ nezhustne.
  3. Pomocou papiera cesto zavinieme do rolády a dáme do chladničky stuhnúť, alebo do mrazničky (lepšie sa potom krája).
  4. Pokrájame na 4-5 mm hrubé plátky a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme približne 12-15 minút na 180 stupňov. Vyšlo asi 40 ks. Prajem dobrú chuť!
  5. Tieto malé a chutné koláčiky v dóze vydržia aj týždeň.
  6. Voňavý vanilkový domáci cukor si hravo pripravíte aj doma. Stačí 200 g cukru, 1 vanilkový struk madagaskar XL, a dobre uzatvárateľná dóza. Struk pozdĺžne rozrežeme na dve časti a špičkou noža vyberieme zo struku kaviár, ktorý dobre zmiešame s cukrom a presypeme do dózy. Pridáme pokrájané zvyšky struku. Dózu dobre uzatvoríme a nasledujúce dni občas dózu potrasieme. Za 4 týždne je vanilkový cukor hotový. Môžete pripraviť aj jednoduchšie, že celý vanilkový struk vložíme do dózy s cukrom.