Makové koláče

Makové hrebene z tvarohového cesta bez lepku

Autor receptu: novalim

Bez makových koláčov by azda Vianoce ani nemohli byť. Táto úžasná plodina, tradičná nielen pre slovenské Vianoce, ponúka veľa možností využitia pri pečení.* Dôkazom je aj náš recept na makové hrebene bez lepku. Lahodné tvarohové cesto sme pripravili z našej bezgluténovej múky Promix UNI. Makovú plnku sme doladili slivkovým lekvárom a citrónovou kôrou, ktorá prevoňala celú kuchyňu. Tento recept proste musíte vyskúšať.

16 ks
porcií
60 (+ chladenie) minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do väčšej misy dáme všetky suroviny na cesto. Najprv premiešame varechou a potom ručne vypracujeme kompaktné cesto. Zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky aspoň na 2 hodiny (pokojne však aj cez noc).
  2. Na plnku vlejeme do hrnca mlieko, pridáme mak, oba cukry a privedieme do varu. Za stáleho miešania varíme, kým náplň nezhustne. Odstavíme, primiešame lekvár a nastrúhanú citrónovú kôru.
  3. Odpočinuté cesto rozdelíme na polovice. Každú polovicu ešte trochu ručne premiesime a vyvaľkáme na obdĺžniky s rozmermi približne 28x16 cm. Radielkom potom každý rozdelíme na 8 malých obdĺžnikov (urobíme 1 rez cez polovicu horizontálne a 3 rezy vertikálne - vznikne nám 8 obdĺžnikov s rozmermi asi 7x8 cm). Do každého obdĺžnika teraz v strede urobíme ostrým nožíkom 6-7 rezov tak, aby sme neprerezali okraje. Rezy by mali byť vzdialené od seba asi 0,5 cm.
  4. Na rezy v strede nanesieme plnku a okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom. Preložíme na polovicu a okraje pritlačíme k sebe. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, jemne prehneme do tvaru rožteka, aby bolo vidieť makovú plnku.
  5. Povrch potrieme vajíčkom a posypeme nemletým makom. Vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme na 180 °C do zlatista 20-25 minút. Po upečení vyberieme z rúry a ihneď pofŕkame vodou. Necháme mierne vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.