Makové chrumkáčiky so sezamom (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Už sa nám minuli syrové praclíky, ktoré som piekla na dušičkové sviatky, tak som včera upiekla veľmi chrumkavé tyčinky z makového cesta a posypala som ich sezamom..

30 minút
príprava
2x20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Na pracovnú dosku som si preosiala obe múky a pridala so maslo, ktoré som pokrájala na malé kocky...múku som zmrvila s maslom..
  2. urobila som jamku a do zmrvenej múky som pridala celé vajce, soľ, prášok do pečiva,strúhaný syr, smotanu a celý mak..
  3. všetko som spolu zmiesila a poriadne vypracovala cesto...cesto som si rozdelila na 2 polovice, aby sa mi ľahšie miesilo...každú hrudku som miesila po 10 min..cesto musí byť hladké a nelepivé...
  4. z každej hrudky som si urobila hrubši valček a pokrájala na rovnaké kúsky, aby boli tyčinky približne rovnaké...
  5. z malých kúskov som šúľkala tyčinky...nie je potrebné podsýpať múkou...ukladala som ich na pečiacim papierom vystlaný plech..pekne do radu...z tejto dávky cesta mi vyšli 2 plechy..
  6. tyčinky som potrela rozšľahaným vajíčkom, do ktorého som pridala štipku soli...a posypala som ich sezamom...
  7. trúbu som nechala vyhriať na 200st. a chrumkáčiky sa piekli 20 min.
  8. chrumkáčiky sú dvojnásobne chrumkavé, jednak cesto je výborne krehké a chrumkavé a potom tiež chrumká v nich aj celý mak...môžete si posypať a syrom, rascou, ale mne sa k tmavému maku najviac páčil biely sezam... prajem dobrú chuť....