Maková štrúdľa

Maková štrúdľa s čerešňami

Autor receptu: redakcia

4-6
porcie
90 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Rúru vyhrejeme na 180 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Čerešne umyjeme, odstopkujeme a odkôstkujeme. Dáme do hrnca spolu s mletou škoricou, kryštálovým a vanilkovým cukrom.
  2. Zmes podlejeme malým množstvom vody a dusíme asi 15 minút do úplného zhustnutia, pridáme mak, môžeme pridať aj štamprlík brandy. Pláty štrúdľového cesta (okrem posledného) potrieme vychladnutým roztopeným maslom a naukladáme na seba.
  3. Do stredu nanesieme vychladnutú čerešňovú plnku s makom a zrolujeme. Pripravenú štrúdľu opatrne prenesieme na plech a potrieme vajíčkom. Štrúdľu dáme piecť do vyhriatej rúry na 30–40 minút. Štrúdľu vyberieme a necháme vychladnúť. Poprášime práškovým cukrom a nakrájame.