Maková šachovnica (fotorecept)

Autor receptu: mesiar50

Postup pripravy je naozaj zaujimavy.

2 x 30-35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Vajecne bielka vyslahame v tuhy sneh.Zltky vymiesame s krystalovym cukrom do svetlej hmoty.
  2. Do zltkovej hmoty primiesame slnecnicovy olej a teplu vodu.
  3. Dalej do diela primiesame polohrubu muku a prasok do peciva.Zmes dokladne premiesame.
  4. Pokracujeme pridanim maku.
  5. A nakoniec pridame tuhy sneh z bielkov a hmotu zlahka premiesame varechou.
  6. Na obrazku 6 je uz hotovy makovy tortovy korpus.Vy ho musite mat,ale rozhodne krajsi,kedze som ho ja piekol v remoske.Svetly korpus si spravime podobne,ale samozrejme bez toho maku.
  7. Priprava karameloveho kremu: Krystalovy cukor si upalime na karamel.Nezlaknite sa prosim tych hrciek.Vrele mlieko ich potom hravo rozpusti.
  8. Ku skaramelizovanemu cukru prilejeme 800 ml studeneho mlieka. Zmes privedieme do varu a po zmeknuti stuhnuteho cukru mu musime pomoct varechou aby sa nam odlepil od dna nadoby.Miesame nonstop aby sa nam skaramelizovany cukor rozpustil.
  9. Do 200 ml studeneho mlieka si dame napucat zelatinu.Mierne ju zohrejeme a potom ju vmiesame do horuceho hotoveho pudingu.Teplota mlieka by nemala prekrocit 80 C.
  10. V 200 ml studeneho mlieka si premiesame 4 ks vanilkovych pudingov. Ja som pouzil vanilkovy puding Dr.Oetker vaha 1ks / 77,5 g.Tuto masu vlejeme do horuceho karameloveho mlieka a uvarime si husty puding.Na obrazku 10 mate moznost vidiet uz hotovy puding.
  11. Dalej si vymiesame praskovy cukor s maslom.Tuto zmes potom namiesame do vlazneho pudingu.
  12. Priprava korpusu na skladanie sachovnice.: Makovy tortovy korpus si rozrezeme na dve casti.Svetly si rozrezeme tiez vodorovne na dve casti.Potom si vykrajujeme kruhy ako to vidite na obrazku c.12
  13. Spravime si prizemie torty a natrieme ho karamelovym kremom. Ak by ste mali tie pasiky dlhe kludne z nich odrezte resp. prilozte k nim dalsiu cast ak by boli kratke.Ja som tiez musel niektore skratit ako to mate moznost vidiet aj na tom krajnom makovom pase.
  14. Spravime si prve poschodie.Samozrejme na kraj pojde uz svetly korpus a nie makovy.Aj prve poschodie torty natrieme kremom.
  15. Spravime si druhe poschodie zacinajuc s makovym kruhom a pokracujeme ako to mate moznost vidiet na obrazku.
  16. Celu tortu som natrel kremom a polial cokoladovou polevou. Polevu som robil nad parou.Cokoladu som rozpustil a vymiesal som ju s olejom do hladka.Tortu musime ulozit do chladnicky aby nam krem stuhol.Najlepsie spravime ked si tortu pripravime podvecer a potom je cez noc v chladnicke.
  17. Recept som robil na mobilnom zariadeni prosim o prepacenie,ze sa v recepte nenachadzaju diakriticke znamienka.Dakujem aj redakcii,ze mi to toleruje.Zelam vam k nedelnajsiemu obedu dobru chut a pekny cely nedelny den.
  18. Lahsiu verziu sachovnicovej torty mate moznost vidiet na prilozenom obrazku.