Plnené pečivo
Mäkkučké pečivo s tvarohovo-pudingovou náplňou (fotorecept)
Autor receptu: monty469
Výborné pečivo na raňajky či
desiatu do školy deťom, ale
pochutia si aj dospeláci.
Postup
- Cesto: Do hrnca vylejeme mlieko, pridáme na menšie kúsky nakrájané maslo, cukor a pri miernej teplote necháme maslo s cukrom roztopiť. Necháme trochu vychladnúť a do vlažného pridáme žĺtky, droždie, premiešame a počkáme 10 - 15 minút, kým sa urobí kvások.
- Do misy dáme múku, na jemno nastrúhanú citrónovú kôru, soľ, potom k tomu prilejeme tekutú časť s hotovým kváskom (1. bod) a dôkladne miesime cesto dovtedy, pokiaľ sa neodliepa od bokov misy. Cesto je trošku tuhšie, ale tak to má byť (nepridávajte žiadne mlieko navyše). Misu prikryjeme a necháme vykysnúť na dvojnásobný objem.
- Pokiaľ cesto kysne pripravíme náplň. Z mlieka, cukru a zlatého klasu uvaríme krém. Do horúceho krému zamiešame citrónovú kôru a tuhý sneh z bielkov. Necháme vychladnúť.
- Do vychladnutého krému primiešame tvaroh.
- Keď cesto nakyslo, začína sa tvorenie pečiva. Cesto na zľahka pomúčenej doske vyvaľkáme na cca 0,5 cm. Následne krájame na obdlžníky (ja som krájala s rozmermi cca 11 x 15 cm). Do spodnej časti obdlžníka urobíme radielkom 4 zárezy (viď obrázok). Do hornej časti dáme 1 PL plnky. Časť cesta nas plnkou zložíme a prstami zľahka pritlačíme (viď obrázok) a následne spodnú časť cesta preložíme cez plnku a prstami zospodu zľahka pritlačíme.
- Pečivo preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Každé jedno potrieme žĺtkom vymiešaným s olejom a necháme ešte podkysnúť 20 minút. Pečieme na 180 °C asi 30 minút do zlatohneda.
- Po upečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom. S cestom sa pracuje výborne, vôbec sa netrhá, nelepí. Piekla som ho už pred pár dňami, takže môžem potvrdiť, že pečivo je výborné aj na ďalšie dni, naozaj mäkkučké ako v prvý deň.
- A po dlhšej dobe na záver náš spachtoš :-) V takom počasí sa ani nič iné nedá robiť.