Losos v orechovo-syrovej kruste
Autor receptu: tinca
Toto bola moja večera na posledný deň v roku. U nás sa robí podobná ako na štedrý večer, oblátky s medom, nejaká ryba, ale už nie kapor, no a kapustnica. Po večeri sa podávajú očká, chlebíky a slané pečivo. Nemôže chýbať dobrá kávička a torta. Ako rybu som si vybrala lososa, tento recept je naozaj veľmi chutný.
1 porcia |
15 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si suroviny. Porcie lososa pokvapkáme citrónovou šťavou a odložíme na 2 hod. do chladu. Najemno si nastrúhame syr, ja som mala volovec, ale môže byť aj iný tvrdý syr. Vlašské orechy vložíme do mikroténového sáčku a párkrát ich prejdeme valčekom, aby neboli moc najemno.
- Lososa osušíme, posolíme a okoreníme. Na strane kde je koža jemne prejdeme v hladkej múke. Orechy zmiešame s tvrdým syrom, na zmes položíme lososa stranou bez kože a dobre popritláčame. Ak nám ešte zmes zostala tak ju znovu pridáme a pritlačíme. Lososa opekáme na oleji, ja som mala arašidový, ktorý sa tak neprepaľuje najprv stranou kde je koža, potom otočíme na stranu, kde je orechovo-syrová zmes a dopečieme.
- Keďže losos je výnimočná ryba zasluhuje si aj výnimočnú prílohu. Ja som robila zemiakové kolieska vyprážané ako hranolky. Očistíme si zemiaky, v strede urobíme jadrincovačom na jablká dieru, to čo vykrojíme tiež ponecháme. Pokrájame ich na 1 cm krúžky. V slanej vode alebo v mlieku asi 5 min. predvaríme, scedíme, osušíme na servítke a vyprážame v horúcom oleji ako hranolky.
- Podávame teplé, ozdobené plátkami syra a limetkou. Dobrú chuť!