Losos s cícerovou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: kecemis

Nedavno som bol v Prince Rupert, meste leziace pri Tichom oceane, tesne pod Aliaskou. Tam som sa dostal k tomuto receptu, tak sa chcem s vami podelit. Vhodny k posedeniu s crecrami, hriankami, alebo salatom.

12-15
porcií
15 minút
príprava
90 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Den vopred namoceny cicer si dam varit. V panvici som nehal rozohriat maslo. Pridal som nakrajanu cibulu a oprazil do sklovita, priblizne 6 minut. Dal som na stranu vychladit.
  2. Lososa som vyzliekol z koze a nakrajal na mensie kocky a dal do food procesora. Da sa Pridal som smotanu, citronovu stavu, papriku, sol, korenie a urobenu vychladnutu cibulu.
  3. Dobre som to premixoval a pridal som 3 vajcia a este raz rozmixoval na jemnu kasu. Potom som to premiestnil do pripravenej misky.
  4. Do umytej nadoby procesora som dal uvareny a vychladnuty cicer, 2 vajcia, pazitku, matu, petrzlenovu vnatku, smotanu, citronovu stavu a sol a korenie. Vsetko som rozmixoval na jemno.
  5. Nadobu na pecenie, priblizne 10x20 cm som vystlal papierom, ktory som dobre natrel olejom. Moze sa pouzit aj bez papiera, ale sa mi stalo ze sa to pripieklo. S papierom je to jednoduchsie a hlavne lahsie sa umyva. Na dno som naiesol priblizne polovicu pripraveneho lososa. druha vrsta bola z ciceru a nakoniec som pridal dalsiu vrsvu lososa.
  6. Potom som to umiestnil do vacsiej panvice naplnenej vriacou vodou a umiestmil do stredu rury. Piekol som pri teplote 180 stupnov asi 60 minut. Zacal som kontrolovat priblizne po 45 minutach, ci nie je hotovy.
  7. Ked sa mi hmota oddelila od okrajov a v strede na dotyk to bolo uz tvrde, vybral som lososa s rury a dal vychladnut v panvici v ktorej sa robila. Ked vychladla, vybral som ju, dal opetrne dole peciaci papier a este opatrnesie zabalil do potravinarske folie. hmota je este stale velmi krehka. Takto zabalenu vo folii som dal stuhnut do chladnicky aspon na tri hodiny.
  8. Po vychladeny mozete nakrajat a podavat. Typ: Je to vyborne aj s hrachom, to mam vyskusane, pre tych co nemaju cicer v velmi v laske.