Lokše s makom aj lekvárom (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Recept som našla v časopise Nový čas.Mám viac receptov na lokše,ale tieto som vyskúšala a sú veľmi chutné.Namiesto husacej,alebo kačacej masti sa mi lepšie hodilo rozpustené maslo.A to som veru použila.S receptom som bola spokojná.

15 ks
porcií
15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky si uvaríme,deň do predu v šupke.Mali by byť studené.Ošúpeme a pretlačíme,alebo pomelieme na mäsovom mlynčeku. Na lopári k ním pridáme múku a soľ. Vypracujeme hladké cesto. Urobíme si válček,z ktorého nakrájame kúsky,hrubé asi 1,5 cm. Z kúskov vyváľkame tenké placky,ktoré opekáme na sucho z oboch strán.Ja ich robím na starej teflonovej panvici. Po upečení ich potriem maslom.A ukladám bez naplnenia na seba.
  2. Pomelieme si mak a premiešame ho s práškovým cukrom. Pomastenú lokšu otrieme slivkovým lekvárom a zasypeme zmesou maku s cukrom.Môžeme pokapať aj maslom.Lokšu stočíme,ako palacinku.
  3. Takto sa dajú bez naplnenia lokše odložiť v mikroténovom sáčku do mrazu a použiť aj k mäsu.Dobrej husacine kačacine.