Lokše s makom aj lekvárom (fotorecept)
Autor receptu: tatranka
Recept som našla v časopise Nový čas.Mám viac receptov na lokše,ale tieto som vyskúšala a sú veľmi chutné.Namiesto husacej,alebo kačacej masti sa mi lepšie hodilo rozpustené maslo.A to som veru použila.S receptom som bola spokojná.
15 ks porcií |
15 minút príprava |
45 minút tepelná úprava |
Postup
- Zemiaky si uvaríme,deň do predu v šupke.Mali by byť studené.Ošúpeme a pretlačíme,alebo pomelieme na mäsovom mlynčeku.
Na lopári k ním pridáme múku a soľ. Vypracujeme hladké cesto.
Urobíme si válček,z ktorého nakrájame kúsky,hrubé asi 1,5 cm.
Z kúskov vyváľkame tenké placky,ktoré opekáme na sucho z oboch strán.Ja ich robím na starej teflonovej panvici.
Po upečení ich potriem maslom.A ukladám bez naplnenia na seba.
- Pomelieme si mak a premiešame ho s práškovým cukrom.
Pomastenú lokšu otrieme slivkovým lekvárom a zasypeme zmesou maku s cukrom.Môžeme pokapať aj maslom.Lokšu stočíme,ako palacinku.
- Takto sa dajú bez naplnenia lokše odložiť v mikroténovom sáčku do mrazu a použiť aj k mäsu.Dobrej husacine kačacine.