Lístkové oškvarkové tyčinky k vínečku (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Moji chlapi poprosili o niečo dobré k vínečku a rada som im vyhovela, siahla som k svojmu starému osvedčenému receptu na lístkové oškvarkové tyčinky. Minuli sa s rýchlosťou blesku a robila som hned dalšiu dávku, tak im chutilo :-)

1 dávka
porcia
180 minút
príprava
12 minút
na 200 horný a dolný oh °C

Suroviny

Postup

  1. Múku som premiešala so soľou, okorenila som ju poriadne čerstvo mletým čerstvým korenie, do jamky v múke som namrvila čerstvé droždie, ktoré som posypala cukrom.
  2. Zaliala som ho časťou vlažného mlieka - asi 100 ml.
  3. Ked kvások vykysol - asi 15 minút, pridala som žĺtok,...
  4. ...domáce pomleté oškvarky a domácu bravčovú masť.
  5. Všetko som dôkladne spracovala so zvyšným mliekom rukami na lesklé, hladké, pružné, polotuhé cesto, kým sa na povrchu nezačali tvoriť pľuzgieriky.
  6. Cesto som nechala na teple vykysnúť asi 1 hodinu.
  7. Vykysnuté cesto som položila na pomúčenú dosku a...
  8. ...rozvaľkala som ho do tvaru obdĺžnika, potom som ho začala prekladať ako lístkové cesto.
  9. Hornú tretinu cesta som preložila do stredu,...
  10. ....dolnú tretinu cesta som preložila cez hornú tretinu cesta.
  11. Potom som cesto preložila z ľava doprava a...
  12. ...z prava do ľava, takže bolo na sebe 9 vrstiev cesta.Cesto som nechala 20 minút odpočívať, potom som ho rozvaľkala, znovu poskladala, tento postup som opakovala celkom 3x, na záver som ho rozvaľkala na hrúbku asi 1 cm a...
  13. ..pokrájala som ho ny tyčinky o šírke 1 cm a dĺžke asi 10 cm.
  14. Tyčinky som potrela vajcom, ktoré som rozšľahala so soľou, nechala som ich 20 minút odpočinúť a znovu som ich potrela,...
  15. ...preložila som ich na plech s teflonovou fóliou.
  16. Piekla som ich v trúbe vyhriatej na 200 stupňov na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom 12 minút.
  17. Vychladnuté tyčinky som uložila na tanier a podávala som ich k vínečku, otvorili sme biele suché Chardonay, nestačila som tyčinky dokladať, tak veľmi chutili, že mizli s rýchlosťou blesku, tak som zamiesila ešte jednu dávku :-) Z druhej dávky som ničo odložila, vdaka bravčovej masti sú vo vnútri vláčne i dnes a na povrchu chrumkavé, sú stále čerstvé a majú úžasnú pikantnú chuť - vrelo odprúčam vyskúšať :-)