Lístkové oškvarkové tyčinky k vínečku (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Moji chlapi poprosili o niečo dobré k vínečku a rada som im vyhovela, siahla som k svojmu
starému osvedčenému receptu na lístkové oškvarkové tyčinky. Minuli sa s rýchlosťou
blesku a robila som hned dalšiu dávku, tak im chutilo :-)
1 dávka porcia |
180 minút príprava |
12 minút na 200 horný a dolný oh °C |
Postup
- Múku som premiešala so soľou, okorenila som ju poriadne čerstvo mletým čerstvým korenie, do jamky v múke som namrvila čerstvé droždie, ktoré som posypala cukrom.
- Zaliala som ho časťou vlažného mlieka - asi 100 ml.
- Ked kvások vykysol - asi 15 minút, pridala som žĺtok,...
- ...domáce pomleté oškvarky a domácu bravčovú masť.
- Všetko som dôkladne spracovala so zvyšným mliekom rukami na lesklé, hladké, pružné, polotuhé cesto, kým sa na povrchu nezačali tvoriť pľuzgieriky.
- Cesto som nechala na teple vykysnúť asi 1 hodinu.
- Vykysnuté cesto som položila na pomúčenú dosku a...
- ...rozvaľkala som ho do tvaru obdĺžnika, potom som ho začala prekladať ako lístkové cesto.
- Hornú tretinu cesta som preložila do stredu,...
- ....dolnú tretinu cesta som preložila cez hornú tretinu cesta.
- Potom som cesto preložila z ľava doprava a...
- ...z prava do ľava, takže bolo na sebe 9 vrstiev cesta.Cesto som nechala 20 minút odpočívať, potom som ho rozvaľkala, znovu poskladala, tento postup som opakovala celkom 3x, na záver som ho rozvaľkala na hrúbku asi 1 cm a...
- ..pokrájala som ho ny tyčinky o šírke 1 cm a dĺžke asi 10 cm.
- Tyčinky som potrela vajcom, ktoré som rozšľahala so soľou, nechala som ich 20 minút odpočinúť a znovu som ich potrela,...
- ...preložila som ich na plech s teflonovou fóliou.
- Piekla som ich v trúbe vyhriatej na 200 stupňov na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom 12 minút.
- Vychladnuté tyčinky som uložila na tanier a podávala som ich k vínečku, otvorili sme biele suché Chardonay, nestačila som tyčinky dokladať, tak veľmi chutili, že mizli s rýchlosťou blesku, tak som zamiesila ešte jednu dávku :-)
Z druhej dávky som ničo odložila, vdaka bravčovej masti sú vo vnútri vláčne i dnes a na povrchu chrumkavé, sú stále čerstvé a majú úžasnú pikantnú chuť - vrelo odprúčam vyskúšať :-)