Lístkové cesto inverse (fotorecept)
Autor receptu: tassiedevil
Toto lístkové cesto je trochu odlišné od klasického...postup výroby je vlastne ten istý, len pri tomto ceste sa vodové zabalí do tukového, vlastne naopak ako pri klasickom a preto "inverse"...s týmto sa trochu ťažšie pracuje, lebo tukové cesto veľmi rýchle mäkne a je potrebné s ním pracovať zásadne v chladnom prostredí...upečené cesto je krehulinké a chuťovo vynikajúce...ak máte trpezlivosť, tak skúste... Postup- pripravíme si tukové cesto: maslo nastruháme na slzičkovom strúhadle, pridáme múku a dobre spolu spracujeme, tvarujeme do tvaru štvorca, zabalíme do plastiku a odložíme do chladu.
pripravíme si vodové cesto: maslo tak isto nastruháme, pridáme múku a prstami spracúvame pokiaľ nedostaneme konzistenciu strúhanky, pridáme soľ a cukor, ocot a postupne pridávame vodu a spracujeme na súdržné cesto, dlho nemiesime, 1-2 mim. ak sa nám zdá veľmi husté pridáme trochu vody alebo ak je mäkké tak pridáme trochu múky...dbáme o to, aby sme mali cestá z hruba rovnakej konzistencie....ľahšie sa nám bude vaľkať...tiež zabalíme do plastiku a necháme 30 min odpočívať v chlade..
- na dobre pomúčenej doske, si rozvaľkáme tukové cesto do tvaru štvorca, na ktorý uhlopriečne položíme do stredu vodové cesto ,ktoré sme vytvarovali tiež do tvaru štvorca o hrúby asi 15 mm a zablíme ho tukovým cestom
- dobre zabalíme
- zabalené cesto rozvaľkáme do tvaru obdľžnika, na 3-4 mm hrúbku, nie na tenšie, lebo sa nám cestá môžu zliať do kopy a cesto sa nám nebude pekne lístkovať....dobre podsypávame múkou, sem tam cesto podvihneme aby sa nám nelepilo na dosku...rozvaľkané cesto preložíme a to tak, že vrchnú tretinu cesta preložíme smerom ku sebe a spodnú tretinu prehneme smerom od seba a ešte na polovicu z prava do ľava...pri prekladaní stále prebytočnú múku oprášime štetcom, aby sa nám jednotlivé vrstvy dobre spojili. Na prekladanie cesta je mnoho iných spôsobov, mne sa osvedčil tento...
- získame štvorec, ktorý pootočíme o štvrť obrátky a celý proces znovu zopakujeme...zabalíme do plastiku a necháme v chlade odpočívať 30 minút
- celý proces znovu dvakrát zopakujeme, necháme 30 min, postáť a celý proces ešte dvakrát zopakujeme, čiže spolu dokopy vaľkáme a prekladáme 6 krát...potom cesto necháme odpočívať pred použitím aspoň 3 hodiny, najlepšie do budúceho dňa...takto ho možno držať v chladničke až 4 dni alebo ho môžeme zamraziť a tak nám vydrží aj pol roka...pokiaľ ho používame mrazené, tak cesto deň vopred vyberieme z mrazáku a necháme ho v chladničke vymraziť...
- cesto na plát vyvaľkáme na hrúbku 2-3 mm, necháme pol hodinu postáť v chladničke, posypeme práškovým cukrom, ktorý pri peční vytvorí jemnú karamelovú vrstvu, ktorá zabraňuje vlhnutiu cesta...rúru zohrejeme na 230 stupňov C a hned po vložení cesta znížime teplotu na 180 a pečieme 20-25 minút..samozrejme musíme cesto pred pečením dobre na husto popichať ostrým nožom alebo ho môžeme zaťažiť kovovou mriežkou...ak nie, budeme mať v rúre Vysoké Tatry:) upečené cesto necháme schladiť na kovovej mriežke..
- alebo si môžme pripraviť malé koláčiky...cesto vyvaľkéme na 3 mm hrúbku, narežeme ostrým nožom na 12x12cm štvorce, prehneme do trojuholníka, asi 10 mm od okraja spravíme dva rezy, dbáme na to aby sme cesto úplne neprerezali pri vrchole trojuholníka...trojuholník roztvoríme a voľné okraje cesta pretiahneme ponad seba a takto vytvoríme okraje koláčika...
- roztvorený trojuholník..
- preložené okraje
- rúru predhrejeme na 200 stupňov C, vnútro koláčikov dobre popicháme ostrým nožíkom a pečieme 20 min...potom okraje koláčikov za pomoci štetca potrieme rozšlahaným vajcom, teplotu znížime na 190 a dopekáme dalších 20min... upečené koláčiky necháme na mriežke vychladnúť a tesne pred podávaním plníme rôznymi plnkami, či už sladkými, mäsovými, zeleninovými atd. podľa vlastnej fantázie....Dobrú chuť.
|