Lístkové cesto inverse (fotorecept)

Autor receptu: tassiedevil

Toto lístkové cesto je trochu odlišné od klasického...postup výroby je vlastne ten istý, len pri tomto ceste sa vodové zabalí do tukového, vlastne naopak ako pri klasickom a preto "inverse"...s týmto sa trochu ťažšie pracuje, lebo tukové cesto veľmi rýchle mäkne a je potrebné s ním pracovať zásadne v chladnom prostredí...upečené cesto je krehulinké a chuťovo vynikajúce...ak máte trpezlivosť, tak skúste...

Suroviny

Postup

  1. pripravíme si tukové cesto: maslo nastruháme na slzičkovom strúhadle, pridáme múku a dobre spolu spracujeme, tvarujeme do tvaru štvorca, zabalíme do plastiku a odložíme do chladu. pripravíme si vodové cesto: maslo tak isto nastruháme, pridáme múku a prstami spracúvame pokiaľ nedostaneme konzistenciu strúhanky, pridáme soľ a cukor, ocot a postupne pridávame vodu a spracujeme na súdržné cesto, dlho nemiesime, 1-2 mim. ak sa nám zdá veľmi husté pridáme trochu vody alebo ak je mäkké tak pridáme trochu múky...dbáme o to, aby sme mali cestá z hruba rovnakej konzistencie....ľahšie sa nám bude vaľkať...tiež zabalíme do plastiku a necháme 30 min odpočívať v chlade..
  2. na dobre pomúčenej doske, si rozvaľkáme tukové cesto do tvaru štvorca, na ktorý uhlopriečne položíme do stredu vodové cesto ,ktoré sme vytvarovali tiež do tvaru štvorca o hrúby asi 15 mm a zablíme ho tukovým cestom
  3. dobre zabalíme
  4. zabalené cesto rozvaľkáme do tvaru obdľžnika, na 3-4 mm hrúbku, nie na tenšie, lebo sa nám cestá môžu zliať do kopy a cesto sa nám nebude pekne lístkovať....dobre podsypávame múkou, sem tam cesto podvihneme aby sa nám nelepilo na dosku...rozvaľkané cesto preložíme a to tak, že vrchnú tretinu cesta preložíme smerom ku sebe a spodnú tretinu prehneme smerom od seba a ešte na polovicu z prava do ľava...pri prekladaní stále prebytočnú múku oprášime štetcom, aby sa nám jednotlivé vrstvy dobre spojili. Na prekladanie cesta je mnoho iných spôsobov, mne sa osvedčil tento...
  5. získame štvorec, ktorý pootočíme o štvrť obrátky a celý proces znovu zopakujeme...zabalíme do plastiku a necháme v chlade odpočívať 30 minút
  6. celý proces znovu dvakrát zopakujeme, necháme 30 min, postáť a celý proces ešte dvakrát zopakujeme, čiže spolu dokopy vaľkáme a prekladáme 6 krát...potom cesto necháme odpočívať pred použitím aspoň 3 hodiny, najlepšie do budúceho dňa...takto ho možno držať v chladničke až 4 dni alebo ho môžeme zamraziť a tak nám vydrží aj pol roka...pokiaľ ho používame mrazené, tak cesto deň vopred vyberieme z mrazáku a necháme ho v chladničke vymraziť...
  7. cesto na plát vyvaľkáme na hrúbku 2-3 mm, necháme pol hodinu postáť v chladničke, posypeme práškovým cukrom, ktorý pri peční vytvorí jemnú karamelovú vrstvu, ktorá zabraňuje vlhnutiu cesta...rúru zohrejeme na 230 stupňov C a hned po vložení cesta znížime teplotu na 180 a pečieme 20-25 minút..samozrejme musíme cesto pred pečením dobre na husto popichať ostrým nožom alebo ho môžeme zaťažiť kovovou mriežkou...ak nie, budeme mať v rúre Vysoké Tatry:) upečené cesto necháme schladiť na kovovej mriežke..
  8. alebo si môžme pripraviť malé koláčiky...cesto vyvaľkéme na 3 mm hrúbku, narežeme ostrým nožom na 12x12cm štvorce, prehneme do trojuholníka, asi 10 mm od okraja spravíme dva rezy, dbáme na to aby sme cesto úplne neprerezali pri vrchole trojuholníka...trojuholník roztvoríme a voľné okraje cesta pretiahneme ponad seba a takto vytvoríme okraje koláčika...
  9. roztvorený trojuholník..
  10. preložené okraje
  11. rúru predhrejeme na 200 stupňov C, vnútro koláčikov dobre popicháme ostrým nožíkom a pečieme 20 min...potom okraje koláčikov za pomoci štetca potrieme rozšlahaným vajcom, teplotu znížime na 190 a dopekáme dalších 20min... upečené koláčiky necháme na mriežke vychladnúť a tesne pred podávaním plníme rôznymi plnkami, či už sladkými, mäsovými, zeleninovými atd. podľa vlastnej fantázie....Dobrú chuť.