Linecký koláč

Linzert (fotorecept)

Autor receptu: tejaja

Slovíčko linzert nám v detstve vždy vyčarovalo úsmev na tvári. Znamenalo pečenie výborného koláča s príjemne nakyslou chuťou ríbezľového lekváru.* A tento koláč sme neopustili ani v dospelosti a pečú ho aj naše deti. Ak máte domáci ríbezľový lekvár, vyskúšajte.

1 plech (cca 32x40 c
porcia
30 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Postup

  1. Múku, prášok do pečiva, cukor a nakrájaný tuk na pečenie rukami rozmrvíme a zmiešame na doske.
  2. V strede urobíme jamku, vyklepneme do nej vajcia a pridáme mlieko. Spracujeme na cesto. Mlieka pridáme najprv len 3 lyžice, ak je cesto príliš tuhé a zle sa miesi, pridáme zvyšné 2 lyžice mlieka.
  3. Cesto rozdelíme na polovice.
  4. Do jednej zapracujeme kakao.
  5. Svetlé cesto vyvaľkáme a uložíme na vymastený a múkou vysypaný plech. Potrieme ríbezľovým lekvárom.
  6. Vyvaľkáme kakaové cesto a uložíme ho navrch.
  7. Pečieme na 180 °C asi 40 minút. Potom koláč vyberieme a necháme úplne vychladnúť.
  8. Koláč polejeme roztopenou čokoládovou polevou a necháme v chlade stuhnúť.