Lepené viedenské koláčiky Spitzbuben bezlepkové (fotorecept)

Autor receptu: frezia68

Hľadala som recepty u kuchára, ktorý varí a pečie z bezlepkovej múky Schär. Tieto koláčiky sa podobajú na naše linecké pečivo s malou odlišnosťou. Vyskúšala som a preto, že chutili, pridávam a zdravím všetkých Varecháčov so želaním príjemne strávených sviatkov vianočných. Kto vyskúša, nech sa podaria a chutia.

90 minút
príprava
10 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. V robote som vymiešala zmäknuté maslo s preosiatym cukrom a vanilkovým cukrom asi 10 minút. Robila som z polovičnej dávky, reku ak sa budú lámať (lebo z bezlepkovej múky sú zväčša veľmi krehké ), tak bude dosť na ukážku. Z polámaných sa nezvyknem veľmi vytešovať, hoci skonzumujem :-).
  2. Potom som pridala celé vajíčka a žĺtky a nechala pracovať robot ďalších 10 min, kým sa vytvorila jemná a hladká masa.
  3. Mandle som jemne pomlela, múku preosiala a pridala do robota, nech si šetrím ruky. Veď stroje majú pracovať za nás. Zdalo sa mi cesto veľmi mastné, tak som pridala trocha múky "od oka" až robot vypracoval cesto, ktoré som vybrala na pomúčenú fóliu, zabalila a dala odpočívať na hodinku do chladničky.
  4. Medzitým skúšam tu pridávať fotky, lebo pri novom programe v laptope sa mi nedarí fotky zmenšovať, ale darí sa, tak idem vybrať cesto a vyvaľkať na hrúbku asi 2 mm. A vykrajovať rovnaký počet spodných koliesok a vrchných s dierkou. Aby pri zlepovaní džemom, či lekvárom, lepiaca hmota patrične vykúkala.
  5. S chladeným cestom sa pracuje dobre, treba podsýpať múkou a rýchlo vykrajovať. Pečieme pri teplote 170 °C asi 10 minút. Polovicu cesta som nechala chladiť a z polovičnej dávky mi vyšlo 56 ks menšie i väčšie. Asi také:
  6. A potom už len lepíme lekvárom, ja som mala viničkovo-malinový a či marhuľovým džemom, posypeme trocha práškovým cukrom a koštujeme. Vianoce sú predo dvermi a sneh nám chýba. Len takto nám pocukroval cesty a aj to sa topí, ale nevadí. Slnko v duši a aspoň trocha zdravia to napraví, tak krásne sviatky :-).