Jablkový koláč
Lenivý jablkovo-makový koláč (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Koláč pre tých, ktorí majú radi mak a jablká. Poteší veľkých aj malých,
prekvapí chuťou. Zvládne ho aj začiatočník jednoducho a rýchlo.
30 porcií |
40 minút príprava |
30-35 minút na 190 °C |
Postup
- Cesto: Múku preosejeme, pridáme cukor, nastrúhame tuk, pridáme zvyšok surovín.
- Rukou vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky stuhnúť.
- Suroviny na jablkovú náplň. Jablká ošúpeme, nastrúhame, pridáme hrsť hrozienok a premiešame.
- Odležané cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve časti. Jednu časť cesta rozvaľkáme, preložíme na maslom vymastený a múkou vysypaný plech 25x30 cm.
- Makovú plnku rozotrieme na cesto, uhladíme, rozložíme nastrúhané jablká s hrozienkami.
- Posypeme cukrom zmiešaným so škoricou a potom aj strúhankou.
- Rozvaľkáme druhú časť cesta a prenesieme na jablkovú náplň, zľahka pritlačíme. popicháme vidličkou a vrch potrieme rozšľahaným bielkom.
- Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 30- 35 minút do zlatista. Po upečení necháme vychladnúť.
- Pred podávaním pokrájame na rezy, kocky, posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť... Po ochutnávke.