Jablkový koláč

Lenivý jablkovo-makový koláč (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Koláč pre tých, ktorí majú radi mak a jablká. Poteší veľkých aj malých, prekvapí chuťou. Zvládne ho aj začiatočník jednoducho a rýchlo.

30
porcií
40 minút
príprava
30-35 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Múku preosejeme, pridáme cukor, nastrúhame tuk, pridáme zvyšok surovín.
  2. Rukou vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky stuhnúť.
  3. Suroviny na jablkovú náplň. Jablká ošúpeme, nastrúhame, pridáme hrsť hrozienok a premiešame.
  4. Odležané cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve časti. Jednu časť cesta rozvaľkáme, preložíme na maslom vymastený a múkou vysypaný plech 25x30 cm.
  5. Makovú plnku rozotrieme na cesto, uhladíme, rozložíme nastrúhané jablká s hrozienkami.
  6. Posypeme cukrom zmiešaným so škoricou a potom aj strúhankou.
  7. Rozvaľkáme druhú časť cesta a prenesieme na jablkovú náplň, zľahka pritlačíme. popicháme vidličkou a vrch potrieme rozšľahaným bielkom.
  8. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 30- 35 minút do zlatista. Po upečení necháme vychladnúť.
  9. Pred podávaním pokrájame na rezy, kocky, posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť... Po ochutnávke.