Lenivé pagáčiky
Autor receptu: eviana
Receptov na pagáčiky je tu veľa, ale pridávam sem tento svoj kvôli zjednodušenému
spôsobu krájania. Vždy som robievala pagáčiky klasicky vykrajované okrúhle. Potom
odrezky zasa zamiesit a vyvalkat... a do nemoty a aj tak uz nebudú tak krásne lístkovať
ako tie prvovykrojené... tak mi raz napadlo, nakrájať ich radielkom na štvorce - všetko
sa tak nakrája hneď, nie je žiadny "odpad" ... všetky krásne lístkujú a chuť je predsa tá
istá.
20 porcií |
20 minút príprava |
12 minút na 200 °C |
Postup
- Pripravíme si cesto: do múky pridáme 1 ČL soli, na jemno nastrúhané uvarené zemiaky, jedno vajce, 2 dl mlieka a nakysnuté kvasnice (z mlieka, štipky cukru a 1/2 dl mlieka - vlažným mliekom zalejeme v šálke kvasnice s cukrom a necháme nakysnúť, vyplnia celú šálku - vtedy ich pridáme k múke). Vymiesime kompaktné cesto (môže sa trošku lepiť - to robia zemiaky) - ak je cesto redšie, prisypeme múku, ak je hustejšie prilejeme mlieko. Záleží od múky a ja v podstate robím všetko "od oka".
Takto vymiesené cesto necháme nakysnúť cca 30 min na teplom mieste.
- ...takto nám krásne nakyslo.
- ...cesto rozvalkáme na hrúbku cca 1 cm a rozotrieme naň pomleté oškvarky. Ak sú dostatočne slané, tak nesolíme, ak máme nesolené, dosolíme. Moje boli akurát slané, tak som už soľ nepridávala.
- ...na začiatku cesto zrolujem do rolády
- ..."roládu" zložíme na tretiny
- ...prikryjeme čistou utierkou a necháme 15 min odpočívať
- ...po 15 minútach cesto opäť rozvaľkáme
- ...a teraz preložíme na tretiny po celej šírke cesta
- ... a opäť na tretiny
- ...doskladáme aj poslednú tretinu, opäť na 15 minút prikryjeme čistou utierkou.
Tento postup s rozvaľkaním a zoskladaním cesta na tretiny a zasa tretiny zopakujeme ešte dvakrát. Vždy tiež necháme prikryté utierkou 15 min odpočívať.
- ...potom cesto rozvaľkáme, chytíme radielko a nakrájame štvorčeky z celého cesta (túto časť postupu som akosi v zápale práce pozabudla fotiť).
Plech jemne vymastíme masťou alebo maslom, jemne posolíme (tip od maminkinej sestry Aničky), naukladáme pagáčiky (štvorkáčiky), potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme posýpkou dľa chuti - u nás sezam, slnečnica, strúhaný syr - a dáme piecť do rozpálenej rúry.
- ...tu sú už upečené so sezamovou posýpkou
- ...fotka staršieho dáta - že nie vždy som bola tak lenivá a robila som aj klasické pagáčiky :)
- ...a je to hotovo... u nás boli ako príloha k Jókaiho fazulačke, ale aj len tak chrumkať samotné sú skvelé :)
Robievam ich menšie, skoro také jednohubky, z tohto množstva bolo cca 100 pagáčikov.