Lenivé pagáčiky

Autor receptu: eviana

Receptov na pagáčiky je tu veľa, ale pridávam sem tento svoj kvôli zjednodušenému spôsobu krájania. Vždy som robievala pagáčiky klasicky vykrajované okrúhle. Potom odrezky zasa zamiesit a vyvalkat... a do nemoty a aj tak uz nebudú tak krásne lístkovať ako tie prvovykrojené... tak mi raz napadlo, nakrájať ich radielkom na štvorce - všetko sa tak nakrája hneď, nie je žiadny "odpad" ... všetky krásne lístkujú a chuť je predsa tá istá.

20
porcií
20 minút
príprava
12 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si cesto: do múky pridáme 1 ČL soli, na jemno nastrúhané uvarené zemiaky, jedno vajce, 2 dl mlieka a nakysnuté kvasnice (z mlieka, štipky cukru a 1/2 dl mlieka - vlažným mliekom zalejeme v šálke kvasnice s cukrom a necháme nakysnúť, vyplnia celú šálku - vtedy ich pridáme k múke). Vymiesime kompaktné cesto (môže sa trošku lepiť - to robia zemiaky) - ak je cesto redšie, prisypeme múku, ak je hustejšie prilejeme mlieko. Záleží od múky a ja v podstate robím všetko "od oka". Takto vymiesené cesto necháme nakysnúť cca 30 min na teplom mieste.
  2. ...takto nám krásne nakyslo.
  3. ...cesto rozvalkáme na hrúbku cca 1 cm a rozotrieme naň pomleté oškvarky. Ak sú dostatočne slané, tak nesolíme, ak máme nesolené, dosolíme. Moje boli akurát slané, tak som už soľ nepridávala.
  4. ...na začiatku cesto zrolujem do rolády
  5. ..."roládu" zložíme na tretiny
  6. ...prikryjeme čistou utierkou a necháme 15 min odpočívať
  7. ...po 15 minútach cesto opäť rozvaľkáme
  8. ...a teraz preložíme na tretiny po celej šírke cesta
  9. ... a opäť na tretiny
  10. ...doskladáme aj poslednú tretinu, opäť na 15 minút prikryjeme čistou utierkou. Tento postup s rozvaľkaním a zoskladaním cesta na tretiny a zasa tretiny zopakujeme ešte dvakrát. Vždy tiež necháme prikryté utierkou 15 min odpočívať.
  11. ...potom cesto rozvaľkáme, chytíme radielko a nakrájame štvorčeky z celého cesta (túto časť postupu som akosi v zápale práce pozabudla fotiť). Plech jemne vymastíme masťou alebo maslom, jemne posolíme (tip od maminkinej sestry Aničky), naukladáme pagáčiky (štvorkáčiky), potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme posýpkou dľa chuti - u nás sezam, slnečnica, strúhaný syr - a dáme piecť do rozpálenej rúry.
  12. ...tu sú už upečené so sezamovou posýpkou
  13. ...fotka staršieho dáta - že nie vždy som bola tak lenivá a robila som aj klasické pagáčiky :)
  14. ...a je to hotovo... u nás boli ako príloha k Jókaiho fazulačke, ale aj len tak chrumkať samotné sú skvelé :) Robievam ich menšie, skoro také jednohubky, z tohto množstva bolo cca 100 pagáčikov.