Lekniny z lineckého cesta.
Autor receptu: martamm
Tieto koláčiky robievala moja mama na každé sviatky, svadby, krštenia a kedykoľvek, aby potešila nás a vnúčatá. Vyzerajú veľmi pekne a pritom je ich príprava celkom jednoduchá, veď môžete posúdiť sami. V recepte neuvádzam množstvá, nakoľko som ich robila z časti cesta na linecké koláčiky a hmoty na snehové pusinky.
120 minút príprava |
50 minút tepelná úprava |
Postup
- Ako som písala, použila som časť cesta na linecké pečivo. každá máme svoj osvedčený recept podľa ktorého linecké pečivo robíme a ak niekto nemá, nájde tu na stránke viac receptov, z ktorých si vyberie.
Rozvaľkala som cesto na 4-5 mm hrúbku a veľkou formičkou som vyrezala hviezdičky v počte požadovaných koláčikov, ktoré som vtlačila do vymastených formičiek na košíčky. Tá formička by mala byť taká veľká, aby rožky hviezdičky vyčnievali z formičiek.
- Hviezdičky upečieme do ružova asi pri teplote 180 stupňov, treba slepovať čas podľa rúry. Vychladnuné opatrne vyklopíme, pozor, mne sa tri kusy zlomili...
- Ďalej okrúhlou formičkou vyrežieme kolieska, ktoré budú tvoriť spodnú časť leknín, samozrejme v rovnakom počte ako boli hviezdičky, taktiež upečieme.
- Spodnú časť kvietku (koliesko) potrieme lekvárom podľa vlastného výberu, priložíme upečenú hviezdičku. necháme dobre zaschnúť, aby sa dalo s nimi manipulovať. ja som nechala do rána.
- Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládovú polevu a polejeme vrchnú časť kvietku z obidvoch strán, necháme zaschnúť.
- Pokiaľ čokoláda tuhne, pripravíme si hmotu na snehové pusinky. Ja som dávala na jeden bielok 100 gr. kryštáľového cukru, šľahala som nad parou asi pol hodinu. naplnila som cukrárske vrecko a nastriekala kopčeky do stredu kvietka. Ozdobila som lentilkou. Hotové som nechala v izbe, aby bielková hmota zaschla.