Langoše - navrchu chrumkavé, vo vnútri mäkkučké a nadýchané

Autor receptu: mooncika89

Najlepšie langoše, aké som kedy jedla, majú u nás - v Bánovciach nad Bebravou- sú navrchu chrumkavé a vo vnútri mäkkučké, ľahučké, lacné, a nie ako tie žuvačky vo väčšine mestách predávané za nehoráznu sumu. Dlho, dlllho som hľadala recept, ktorý by sa mi na ne podobal. Potom som si postavila hlavu, že predsa lacné langoše nemôžu obsahovať drahšie suroviny ako napr. mlieko a smotana.....voilá, takto som sa s nimi popasovala ja....myslím že celkom úspešne ;-)

6
porcií
60 minút
príprava
4 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Najskôr si pripravíme kvások z 2dcl vlažnej vody, cukru a kvasníc.
  2. V miske zmiešame múku, soľ, rascu, sódu bikarbónu, zvyšok vody, roztopenú masť a pripravený kvások (niektorí uprednostňujú pridať uvarený zemiak - robila som aj so zemiakom aj bez neho - v podstate v tom veľký rozdiel nie je - so zemiakom sa mne osobne zdali sýtejšie) . Vypracujeme redšie cesto.
  3. Necháme vykysnúť (pre urýchlenie kysnutia používam trúbu, ktorú vopred predhrejem na 50°, cesto už ale vkladám po vypnutí trúby). Namočíme si končeky prstov do oleja a na dosku potretú olejom povykladáme malé bochníčky cesta. Vo fritéze (alebo v hrnci) rozohrejeme olej. Naolejovanými prstami povyťahujeme lángoše a opatrne kladieme do oleja. (z dávky vyjde 6 väčších langošov) Dobrú chuť ;-)