Zapekaný baklažán

Lahôdkový zapečený baklažán (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Som srdcom i dušou patriot slovenskej kuchyne, no aj ja mám svoje slabôstky. Jedna z nich je francúzska kuchyňa.* Jednoznačne uznávanou autoritou, teda aspoň pre mňa, je „chef“ Jacques Pépin, 84-ročná ikona a vlajková loď kvality za šporákom. Práve on ma, teda nás, inšpiroval aj k dnešnému receptu, ktorý sme si, pevne verím že z väčšej časti, zapamätali s mojím krajším ja. Nič sa nedá robiť, ale už aj na našu pamäť nie je 100 % „spoľah“! Urobili sme ako sme najlepšie vedeli a pochutili sme si.

4-6
porcie
30 minút
príprava
55 minút
na 200/180 °C

Suroviny

Postup

  1. Počtom jednoduchá zostava, ale nedajte sa, prosím, odstrašiť! Kúpil som celú bagetku s bylinkami, ktorú som pokrájal na ~10 mm hrubé „disky“ a nechal ich cez noc vysušiť. Použil som presnú polovicu a druhú odložil na budúce použitie. Recept je vyslovene vegetariánsky a výsledné „dielo“ nám naozaj chutilo, napriek tomu, že ani jeden z nás, moja „prišahana“ extra zvlášť, vegetarián nie je.
  2. Podľa inštrukcií som použil tenký dlhý čínsky baklažán (môže sa použiť aj japonský, taktiež dlhší a krivý, s bielo-jemne lila zafarbením, koža obidvoch nie je horká, preto sa nemusí odstraňovať), ktorý som po umytí pozdĺžne pokrájal na osminky.
  3. Rozložil ich na pekáč vystlaný alobalovou fóliou, ktorú som jemne pomazal olejom, posypal soľou, „pokropil“ olivovým olejom.
  4. Vložil na 15minút do rúry vyhriatej na 200 °C (400 °F), potom som jednotlivé segmenty pootáčal a ďalších 15 minút opiekol aj na druhej strane a po vytiahnutí z rúry nechal vychladnúť.
  5. Medzičas som využil na rozlámanie vysušených „diskov“ bagetky (každý asi na 6-8 ks).
  6. Uložil som ich do pomocnej misky a teraz pokrájal aj polovicu „Le Gruyère” syra.
  7. Syr som pridal ku kúskom bagetky, pokropil olivovým olejom, jemne osolil a premiešal.
  8. Zapekaciu porcelánovú misu som vymastil olejom a pokrájal „Roma“ paradajky asi na centimeter hrubé kolieska.
  9. Na dno naolejovanej misy poukladal prvú vrstvu paradajok, na ktorú nasledovali vychladené segmenty baklažánu,
  10. „posyp“ kúskov bagetky so syrom a jemný „postrek“ olejom. V mojej mise som tento technologický postup zopakoval ešte dva razy a následne vložil do rúry.
  11. Nechal 24 minút zapiecť pri 180 °C (350 °F).
  12. Servíroval hneď „za horúca“, ozdobené halúzkou petržlenovej vňate. Prvý poznatok, zjedzte na prvý raz všetko, studené a ani v mikrovlnke ohriate, to už nie je ono!