Ľahký kysnutý koláč (základné cesto)
Autor receptu: bejgi
Ľahký, pretože je bez vajec a príprava je na oleji, nie na múke.Ľahšia manipulácia.
Dúfam, že tento recept vyskúšate a oceníte tak ako ja pred pár rokmi.
90 minút príprava |
20-60 minút na 170 °C |
Postup
- Z vlažného mlieka, cukru a droždia si urobíme kvások.
- Múku, olej, soľ a kvások premiešame a vypracujeme.
Necháme vykysnúť.
Cca 1 hodinu.
Najlepšie v rýchlokyske je to oveľa rýchlejšie , ti čo ju nepoznajú, stačí plastová miska prikrytá na teplom mieste.
- Po vykysnutí môžeme cesto použiť na akýkoľvek kysnutý produkt, t.j. makový, orechový,kakaový, tvarohový....syrové rožteky, mäsové........aj na pizzu.../pozri plnky/
Dôležité je, že ho pripravujeme na doske/kuchynskej, plastovej, nie drevenej/ potretej olejom a nie posypanej múkou. Oveľa ľahšia manipulácia.Ocenia hlavne neskúsené gazdinky.
Z 1kg múky vyjde 4ks( veľkosť plechu) koláčov, ja zvyknem s makom, orechami, tvarohom a kakaom...
- Dobrú chuť :-)