Kysnutý slivkový koláč s posýpkou

Autor receptu: bejulienka

Určite známy, no výborný.........Kysnuté koláče som do svojich 36r. nerobila. Nikdy som nevedela, dokedy cesto treba miesiť. Odkedy mám Thermomix, kysnuté cesto je na bežnom poriadku. Recept som vyskúšala aj v kombinácii tvaroh+ríbezle, ale originál je naj..

30
porcií
40 minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Z droždia, cukru, mlieka a hl. múky spravíme kvások /pre Thermomixáčky-1min., 50C, R2/.
  2. Pridáme múku, vajce, olej, soľ a vypracujeme cesto, ktoré necháme 20-25min. kysnúť. /TM-3min., klas, vypnúť a nastaviť 1min. 37C, R-nádobka a kysne/. Vykysnuté cesto rozvaľkáme. ak máme klasické plechy, tak cesto rozdelíme na dva, ak väčší plech, tak cesto ostane jedno. Plech vymastíme, vymúčime.
  3. Na cesto poukladáme prekrojené slivky, posypeme ich 1-2 škoricovými cukrami a to posypeme posýpkou. Skúsila som inú variantu-cesto som natrela jahodovým či ríbezľovým lekvárom, na to dať tvaroh vymiešaný s 1 žĺtkom, 1 van. cukrom, 2 lyžice pr. cukru a husto posypať rábezľami. A na to posýpku.
  4. Zmiešame múku, tuk a cukor na masu tvaru menších hrudiek, posypeme slivky a pečieme na 170C asi 20-25min. na teplovzdušnom stupni-označenie vrtuľky na sporáku