Makový koláč
Kysnutý makový kvet
Autor receptu: mojaradost
Kysnuté koláčiky máme radi, mak tiež, tak som vyskúšala trochu iný tvar vo forme kvetu,
ktorá sa mi veľmi zapáčila. Veď nakoniec jeme aj
očami.
20 porcií |
90 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Cesto: Pripravíme si kvások z polovice vlažného mlieka, cukru a droždia a necháme vykysnúť cca 15 minút. Múku preosejeme do misy, pridáme cukor, olej, zmäknuté maslo, vajce, soľ, vykysnutý kvások, zvyšok mlieka a vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme a necháme vykysnúť na teplom mieste.
- Maková náplň: Mak, cukor, vanilkový cukor, škoricový cukor podľa chuti, citrónovú kôru zalejeme vriacim mliekom, rozmiešame a necháme vychladnúť.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Budeme mať 2 koláčiky. Rozvaľkáme ho na obdĺžnik 30 x 40 cm, potrieme polovicou náplne a stočíme na roládu, konce odkrojíme. Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a spojíme do kruhu. Dookola každé 2 cm striháme do 2/3 smerom dovnútra, neprestrihneme celkom. Každú časť pretočíme o 90°, čím vznikne forma kvetu. Odkrojené konce vložíme do stredu koláča. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, do ktorého sme pridali trochu mlieka.
- Tak isto postupujeme aj s druhou časťou cesta. Necháme podkysnúť asi 20 minút a upečieme. Teplota 180 °C 30 minút alebo podľa potreby. Každý sa musí riadiť svojou rúrou. Plnku môžete použiť aj inú orechovú, tvarohovú, každý podľa svojej chuti.
Dobrú chuť!