Kysnutý koláč s čučoriedkami a mrveničkou

Autor receptu: slavkabis

Keď sa povie kysnutý koláč, hneď si spomeniem na moje detstvo a babku, ktorá robila najlepšie kysnuté koláče. Asi ako každá babka :). Ponukám preto jeden výborný, ktorý môže byť s rôznym ovocím

12
porcií
70 minút
príprava
40 minút
na 170 °C

Postup

  1. Z vlažného mlieka, cukru a droždia si urobíme kvások. Preosejeme múku, pridáme kvások a ostatné suroviny.
  2. Ja mám osvedčené zmes trochu premiešať, aby sa spojili suché a mokré suroviny a necháme odstáť cca 10 min.
  3. Vymiesime cesto, poprášime trochou múky, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinku.
  4. Po vykysnutí dáme cesto do pekáča, formy, plechu,...ktorý predtým potrieme trochou oleja a cesto rovnomerne uložíme. Na cesto poukladáme čučoriedky, čerešne, jahody,...a posypeme mrveničkou. Ďalšia alternatíva môžu byť marhule a tvaroh, ev. slivky a mak
  5. Pečieme v rúre na 170 stupňov do zlatova