Kysnuté vanilkové rožky (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Voňavé, chutné a výborné pečivo ;-)

12ks
porcií
25 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Do jednej misky dame muku, cukor, sol a premiesame to lyzicou. Potom pridame olej, bielok, 2 pl jogurtu,1 flaštičku vanilkovej prichute a napucany kvasok, ktory sme si zamiesali z 2 dl mlieka + 1 kl cukor + 25 g drozdie. Cele poriadne zmiesame a vypracujeme mastnejsie, vlacne mäksie cesto, ktore sa oddeluje od misy. Na ruku sa sice este lepi, ale to ma byt take. Neskôr sa už lepiť nebude :-) Cesto posypeme mukou a zoparkrat ho premiesime do bochnika. Bochnik nakoniec poprasime mukou a nechame na teplejsom mieste nakysnut. Kedze je to mastnejsie cesto, potrebuje kysnut aj 1hodinu...
  2. Ked cesto nakyslo, ho vyklopime na pomucenu dosku a vyvalkame na kruh hrubky cca 6 mm. Kruh rozkrajame na 12 trojuholnikov a zlahka, velmi slabo kazdy trojuholnik zrolujeme do tvaru rohlicka :-)
  3. Rohlicky poukladame trocha dalej od seba na plech. Staci ak ho len naolejujeme, ale mozte dat aj papier na pecenie. Rohlicky potrieme žĺtkom, ktore sme zmiesali s kvapkou vody. Posypeme mandlovymi hoblinkami a hned dame piect do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 190 °C na cca 25 minut..
  4. Upečene rohlíčky môžme natriet este zahoruca kuskom masla a nechame vychladnut..
  5. Rohlíčky nielenže krásne vanilkovo voňaju, ale aj chutia ;-) Su vyborne s kakaom, mliekom, čajom alebo ku káve. Samotne alebo natreté maslom či džemom. Dobrú chuť ;-P