Syrové rožteky

Kysnuté rožky z kyslej smotany plnené syrom (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Výborné, jednoduché, vhodné deťom do školy, na raňajky, desiatu olovrant alebo na cesty.

28-30
porcií
45-50 (+ kysnutie) minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na cesto. Múku preosejeme do väčšej misy. Do vlažného mlieka pridáme 1 PL cukru, rozdrobíme čerstvé droždie a necháme nakysnúť kvások.
  2. K múke pridáme zbytok surovín na cesto a kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré pomúčime, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste aspoň 1 hodinu.
  3. Suroviny na potretie a posyp.
  4. Nakysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
  5. Cesto rozvaľkáme na čo najväčší plát, ktorý potrieme zmäknutým maslom.
  6. Posypeme nastrúhaným syrom. Cesto zložíme - spodnú a vrchnú časť do stredu, boky tiež, ako pri skladaní lístkového cesta.
  7. Zložené cesto zakryjeme čistou utierkou a necháme krátko 10-15 minút nakysnúť.
  8. Cesto rozdelíme na 2 bochníky.
  9. Bochníky rozvaľkáme, pokrájame na trojuholníky, ktoré zrolujeme od širšej časti k cípu trojuholníka.
  10. Pripravené rožteky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte krátko nakysnúť.
  11. Pred vložením do rúry potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme semiačkami a syrom. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 20-25 minút do zlatista.
  12. Rožteky po upečení, dobrú chuť.