Syrové rožteky
Kysnuté rožky z kyslej smotany plnené syrom (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Výborné, jednoduché, vhodné deťom do školy, na raňajky, desiatu
olovrant alebo na cesty.
28-30 porcií |
45-50 (+ kysnutie) minút príprava |
20-25 minút na 180 °C |
Postup
- Suroviny na cesto. Múku preosejeme do väčšej misy. Do vlažného mlieka pridáme 1 PL cukru, rozdrobíme čerstvé droždie a necháme nakysnúť kvások.
- K múke pridáme zbytok surovín na cesto a kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré pomúčime, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste aspoň 1 hodinu.
- Suroviny na potretie a posyp.
- Nakysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
- Cesto rozvaľkáme na čo najväčší plát, ktorý potrieme zmäknutým maslom.
- Posypeme nastrúhaným syrom. Cesto zložíme - spodnú a vrchnú časť do stredu, boky tiež, ako pri skladaní lístkového cesta.
- Zložené cesto zakryjeme čistou utierkou a necháme krátko 10-15 minút nakysnúť.
- Cesto rozdelíme na 2 bochníky.
- Bochníky rozvaľkáme, pokrájame na trojuholníky, ktoré zrolujeme od širšej časti k cípu trojuholníka.
- Pripravené rožteky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte krátko nakysnúť.
- Pred vložením do rúry potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme semiačkami a syrom. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 20-25 minút do zlatista.
- Rožteky po upečení, dobrú chuť.