Kysnuté hruškové koláče (fotorecept)
Autor receptu: papkoska
Recept podľa staršieho čísla časopisu Apetit veľmi vhodný na jeseň, keď treba rýchlo
spotrebovať úrodu hrušiek.
6 porcií |
60 minút príprava |
20 minút na 160-180 °C |
Postup
- Zmiešame droždie, lyžicu cukru, lyžicu múky a polovicu mlieka, necháme vzísť kvások.
- Pridáme zvyšok cukru, múku, soľ, vajcia, maslo a postupne prilievame mlieko tak, aby sme získali vláčne cesto. Podľa typu múky budeme možno potrebovať menej mlieka alebo ešte trochu pridať.
- Posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme 45 minút kysnúť.
- Zatiaľ si prichystáme hruškovú náplň. Hrušky očistíme, nakrájame na kúsky, pridáme cukor, koreniny a dusíme pod pokrievkou do mäkka asi 10 minút. Netreba podlievať vodou, len pomiešať, kým si pustia vlastnú šťavu. Potom odkryjeme a asi 15 minút dusíme do zhustnutia. Odstavíme, prilejeme rum a vyberieme badyán s klinčekmi.
- Na drobienku si zmiešame všetky suroviny v rukách, ak sa nám zdá riedka, prisypeme ešte trochu múky a cukru.
- Predhrejeme rúru na 160/180°C. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na asi 2cm hrúbku, povykrajujeme koláčiky a uložíme na plech, nie zbytočne veľa, aby sa nezlepili pri pečení...
- ... stred koláčikov prstami popritláčame...
- ... okraje potrieme žĺtkom, naplníme hruškovou plnkou...
- ... posypeme drobienkou.
- Pečieme asi 20 minút, kým nie sú zlatisté okraje. Z jednej dávky nám vyjde asi 15 koláčov.