Kysnutá bábovka
Autor receptu: diabambulka
niečo dobré na večeru alebo raňajky pre mojich chlapov...
Postup
- Vo vlažnom mlieku rozdrobíme droždie s jednou lyžicou cukru a necháme vykysnúť. Do misky preosejeme múku ( ak máme čas je výborné ju prehriať v hrnci, cesto lepšie kysne a je nadýchanejšie ), zmiešame so štipkou soli, zvyšým cukrom, nastúhanou citrónovou kôrou, citrónovou šťavou. Vykysnutý kvások vlejeme do múky, pridáme postrúhané maslo, vajce a vypracujeme hladké cesto. Necháme na teplom mieste vykysnúť.
Plnka :
V hrnci si prehrejeme pomleté orechy, alebo orechovú náhradku ( ktorá sa skladá z pražených slnečnicových jadier, pšeničných klíčkov, cukru a orechovej arómy ), zalejeme teplým mliekom a podľa potreby pridávame cukor. všetko spolu dobre premiešame odstavíme a prilejeme rum. Dobre premiešame a necháme vychladnúť.
- Cesto rozdelíme na dve časti. Každú rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika. Potrieme "orechovou plnkou" alebo plnkou z náhradky, priložíme druhým vyvaľkaným plátom cesta a natrieme lekvárom. Spolu zvinieme do rolády. Bábovkovú formu vymastíme tukom a vysypeme pomletými orechami, alebo orechovou náhradkou. Stočené cesto dáme do formy a necháme 10 minút podkysnúť. Pomaly pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 160 °C 45 minút.
Ak máte radi sladké tak si pridajte cukru do cesta a do plnky, pretože táto bábovka je menej sladká :-)))