Kysnutá bábovka

Autor receptu: diabambulka

niečo dobré na večeru alebo raňajky pre mojich chlapov...

45 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Vo vlažnom mlieku rozdrobíme droždie s jednou lyžicou cukru a necháme vykysnúť. Do misky preosejeme múku ( ak máme čas je výborné ju prehriať v hrnci, cesto lepšie kysne a je nadýchanejšie ), zmiešame so štipkou soli, zvyšým cukrom, nastúhanou citrónovou kôrou, citrónovou šťavou. Vykysnutý kvások vlejeme do múky, pridáme postrúhané maslo, vajce a vypracujeme hladké cesto. Necháme na teplom mieste vykysnúť. Plnka : V hrnci si prehrejeme pomleté orechy, alebo orechovú náhradku ( ktorá sa skladá z pražených slnečnicových jadier, pšeničných klíčkov, cukru a orechovej arómy ), zalejeme teplým mliekom a podľa potreby pridávame cukor. všetko spolu dobre premiešame odstavíme a prilejeme rum. Dobre premiešame a necháme vychladnúť.
  2. Cesto rozdelíme na dve časti. Každú rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika. Potrieme "orechovou plnkou" alebo plnkou z náhradky, priložíme druhým vyvaľkaným plátom cesta a natrieme lekvárom. Spolu zvinieme do rolády. Bábovkovú formu vymastíme tukom a vysypeme pomletými orechami, alebo orechovou náhradkou. Stočené cesto dáme do formy a necháme 10 minút podkysnúť. Pomaly pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 160 °C 45 minút. Ak máte radi sladké tak si pridajte cukru do cesta a do plnky, pretože táto bábovka je menej sladká :-)))