Kváskový bezlepkový chlieb

Kváskový chlieb z Mix B a Mix Dunkel (fotorecept)

Autor receptu: elisticka

ďalší chlebík som vyskúšala robiť kváskový ale z inej múky a psýlia a je vyborný tak pridávam recept ...

20
porcií
90 minút
príprava
50 minút
na 250/200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si kvások a potrebné suroviny na pečenie.
  2. Do misky dáme 200 g Mix B a 400 ml vlažnej vody a 3 PL kvásku. Dobre premiešame a necháme 12 hodín na teplom mieste zakryté igelitovou čiapkou (robíme najlepšie večer). Do 200 ml vody namočíme 1 PL psyllia.
  3. Na druhý deň si do rozkvasu pridáme 150 g mix B a 100 g mix dunkel, napučané psyllium, koreniny a olej a mixérom vypracujeme cesto asi 5 minút. Znova zakryjeme na 2 hodiny a potom dáme cesto na pomúčenú dosku a opatrne vytvarujeme do tvaru ošatky a cesto tam prenesieme a znova dáme do igelitového sáčku na 1,5 hodiny.
  4. Nakysnuté cesto vyklopíme z ošatky na papier, na ktorom budeme piecť a žiletkou urobíme ryhy a postriekame vodou. Rúru dáme dobre vyhriať aj s plechom kde budeme piecť na 250 °C a do spodu rúry jeden plech na vodu.
  5. Chlebík prenesieme pomocou dosky s papierom na horúci plech a rýchlo nalejeme do spodného plechu asi 3 dl vody a dáme piecť na 10 minút. Potom teplotu znížime na 200 °C a vyberieme plech s vodou. Dopekáme asi 40 minút.
  6. Krásne upečený ešte raz postriekame vodou a dáme na 4 hodiny vychladnúť na mriežku a zabalíme do utierky.
  7. Po vychladnutí nakrájame a keď nám chlebík zostane dáme do mrazáka a pred konzumovaním vytiahneme asi 2 hodiny a máme ako čerstvo upečený. Dobrú chuť.