Kváskové šišky (fotorecept)
Autor receptu: homemadetastywithlucy
V poslednom čase som sa zamilovala do kváskovania. Rada skúšam nové recepty a ešte
radšej si ich sama
vymýšľam. A tak vznikol aj tento recept na šišky.
24 porcií |
300 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Večer si zarobíme štartér z 2 PL lyžíc materského kvásku (ja som použila ražný), 150 g múky a 150 ml vlažnej vody. Zmiešame najlepšie v sklenenej mise a prikryjeme potravinovou fóliou. Cez noc necháme prekysnúť na teplom mieste.
- Ráno si v mixéri z vykysnutého kvásku, múky, mlieka, rozpusteného vychladnutého masla a ostatných surovín vymiesime pružné nelepivé cesto. Ja som ho miesila približne 10 minút.
- Cesto prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť asi 3 hodiny na teplom mieste.
- Vykysnuté cesto som si preložila na na pomúčenú dosku a rukami roztiahla do obdĺžnika vysokého asi 1 cm.
- Pohárom som povykrajovala šišky, rozložila som ich na plech vyložený papierom na pečenie. Prikryla som ich utierku a nechala ešte 3/4 hodinu nakysúť.
- Po nakysnutí som do šišiek prstom urobila do stredu dierky. Do hrnca som dala medzičasom rozpáliť dostatočné množstvo oleja.
- Postupne som vyprážala šišky v rozpálenom oleji, kým mali krásnu zlatú farbu.
- Šišky som nechala vychladnúť na mriežke.
- Nakoniec som navrch dala lyžičku džemu podľa chuti. Teraz to vyhral čučoriedkový a marhuľový. Posypala som práškovým cukrom a skvelý sladký obed bol na svete :)
Dobrú chuť!