Kváskové pampúšiky
Autor receptu: siisa
Z tohto cesta sa dajú robiť pirôžky s rôznymi plnkami. Robila som dnes aj s tvarohom a
aj s lekvárom. Zo zvyšku
som urobila tieto pampúšiky. Pirohy som nestihla odfotiť, lebo kým som sa zbadala, že
treba fotiť, už neboli. Tu je
recept :)
Postup
- Pečenie si rozložíme do dvoch dní. Prvý deň ráno si prikŕmime kvások. Použijeme biely, pšeničný. Do misy si z chladničky odoberieme z kvásku 2 PL a pridáme 100 g pšeničnej hladkej múky špeciál a 100 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame do hladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky. Necháme do večera vykvasiť. Tak 10 - 12 hodín.
- Večer si uvaríme zemiak, necháme vychladnúť a prelisujeme. Skontrolujeme kvások. Ak nám kvások vykvasil. Zamiesime cesto. Miesiť môžeme ručne, alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom ostatné ingrediencie. Nakoniec mlieko. Po zapnutí robota ho pomaly lejeme do misy. Cesto miesime tak 15 minút. Potom ho pomocou varechy v mise trochu dotvarujeme na bochník. Misu uzavrieme igelitom a necháme odpočívať v chladničke do rána. Ráno vyberieme misu a necháme na linke ešte kysnúť.
- Môžeme urobiť test kysnutia, ako ma naučila vareškárka Havino. Namúčime si prst a zatlačíme do cesta. Ak sa cesto hneď vráti späť, ešte ho necháme kysnúť. Ak sa cesto vráti späť, ale už je vidieť slabú priehlbinku, je čas s ním pracovať. Keby sa cesto nevrátilo, je prekysnuté a to nie je dobre.
- Cesto si vyklopíme na dosku a vykrajujeme z neho rôzne tvary. Je veľmi jemné a zle sa s ním pracuje. Nemôžeme veľmi múčiť. Môže sa dať aj na naolejovanú pracovnú dosku, tak by sa sním lepšie robilo. Ja som pomúčila dosku.
- Ak chceme robiť pirôžky, najskôr si pripravme plnky. Potom pirôžky naplňme.
- Môžeme hneď vyprážať. Vypražené pampúšiky dávame do širšieho hrnca s pokrievkou. Podávame posypané cukrom, alebo s jahodovou penou, alebo džemom.