Kuracie prsia

Kuracie prsia z citrónovej marinády (fotorecept)

Autor receptu: sracz

O výhodách tohoto rcp môžem citovať len a len superlatívy. Počnúc jednoduchosťou, cez rýchlu prípravu, lahodnú chuť, ľahké strávenie, vhodnosť pre diabetikov i tých, čo priebežne sledujú svoju hmotnosť alebo stav svojich „bugiľárov” v podobe finančnej zábezpeky. Pred 20 rokmi moja krajšia ½ týmto jedlom korigovala „cukor” svojej mamky Nušty, B.P., ale ako k nemu prišla to je už vo hviezdach, no ja som pri ňom konečne prišiel aj na chuť brokolice, ktorú som ešte do nedávna jedol iba z povinnosti.

2÷4
porcie
2x12÷15 minút
príprava
12÷15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. tak a toto je naozaj všetko, čo budeme potrebovať, len na množstvo citrónov nepozerajte a kyslosti sa nebojte. Najviac času zaberie marinovanie „štangličiek” kuracích pŕs, aspoň cez noc, ale ja ich v šťave citrónového „kúpeľa” nechávam aj 3÷4 dni. Keď ich do chladničky uložíte v sklenenej (pyrex_ovej) nádobe, môžete sledovať, ako marináda postupne preniká do prostriedku mäsa.
  2. kuracie prsia som dočistil, odblanil a nakrájal na „štangličky” (klátiky, či hranilky) s veľkosťou palca mužskej dlane,
  3. poskladal ich do potrebnej nádoby,
  4. zalial čerstvou šťavou zo šiestich citrónov, uzatvoril plastovou fóliou a uložil do chladničky.
  5. Keď nadišiel deň „D”, očistil a nakrájal som tri hlávky menšej brokolice, vrátane ich olúpaných stopiek
  6. a vložil uvariť na 3÷4 minúty do vriacej osolenej vody.
  7. Z kúskov kuracích pŕs som zlial citrónovú šťavu, ľahko ich pootáčal v zmesi (2:1) hladkej múky a mletej sladkej červenej papriky
  8. a poopekal ich, NEOSOLENÉ, na 2÷3 PL rastlinného oleja, na obidvoch stranách po 2÷3´.
  9. Medzičasom sa uvarila aj brokolica,
  10. takže som mohol servírovať. Ak si niekto potrebuje svoju porciu niečrim „doladiť”, nech sa páči, iniciatívam sa medze nekladú, ale my sme ich jedli tak, ako Vám ich predstavujem na obrázku.
  11. nedá mi, aby som sa Vám nepochválil citrónami z tohotoročnej vlastnej úrody!