Vyprážané kuracie mäso
Kuracie plátky na mandliach (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Pri zemiakovom šaláte s lístkami čerstvého koriandra a petržlenovej vňate, som Vám
ľúbil, že uverejním aj postup opekania tenkých plátkov
„minútky“ kuraciny. Slovo robí kráľa, vraj aj chlapa a sľuby sa majú plniť. Nebudem za
„vagáňa“ a priznám sa, že túto „fintu som odkukal“ od
mojeho bratránka Slávka vo Veľkých Pavloviciach na Slovácku Slávka. Múku nahradil
strúhanými mandľami a „bleskovo“ nám pripravil
chutné predjedlo, ako „revanš“ za pečený plnený bôčik, čo ho zas naučila moja krajšia
1/2.
4-6 porcie |
30 minút príprava |
Postup
- Z kuracích stehien som orezal tuk (orez som uložil do mikroténového vrecka a uložil do mrazničky, použijem ho na dochutenie polievok), umyl som ich, osušil, po rozloženom kúsku uložil do mikroténového vrecúška (alebo prikryť celofánom) a na „denku” vyklepal na 5-7 mm plátky. Rozložené na alumíniovej fólii som ich po obidvoch stranách zľahka posypal soľou a čerstvo mletým korením štyroch farieb.
- Na druhej fólii som zmiešal, približne 1 : 1, mandľovú múku s postrúhanými mandľami a pripravené kuracie plátky som touto zmesou zľahka, tiež obojstranne, obalil.
- Následne som ich, tak 3-4 minúty, opiekol na olejovo-maslovej emulzii (začal som na 6. stupni z 9-stupňovej škály a po vložení plátkov mäsa hneď znížil na 4. stupeň.
- Po „obrátke” som na 4. stupni opiekol aj druhú stranu.
- Už s pripraveným teplým zemiakovým šalátom s koriandrovými a petržlenovými lístočkami mali vynikajúcu vôňu aj chuť!
- Tento záber z mája t. r. u bratránka Slávka vo Velkých Pavloviciach, predstavuje fotodôkaz pečeného bôčika s cibuľovo-rohlíkovou plnkou a ďalšími aditívami, podľa receptúry nezabudnuteľnej Nanáčky, babičky mojej vzácnej Pani.
- Figa na našej minizáhradke krásne „zarodila”, ale na obr. je už vidieť negatívny vplyv „vraždiaceho” arizonského Slnka, kedy po dvoch-troch týždňoch obschli listy a následne aj dužiny plodov, takže vtákom, aj nám, ostali prázdne ústa a oči pre plač. Snáď sa na budúci rok dočkáme!