Vyprážané kuracie mäso

Kuracie plátky na mandliach (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Pri zemiakovom šaláte s lístkami čerstvého koriandra a petržlenovej vňate, som Vám ľúbil, že uverejním aj postup opekania tenkých plátkov „minútky“ kuraciny. Slovo robí kráľa, vraj aj chlapa a sľuby sa majú plniť. Nebudem za „vagáňa“ a priznám sa, že túto „fintu som odkukal“ od mojeho bratránka Slávka vo Veľkých Pavloviciach na Slovácku Slávka. Múku nahradil strúhanými mandľami a „bleskovo“ nám pripravil chutné predjedlo, ako „revanš“ za pečený plnený bôčik, čo ho zas naučila moja krajšia 1/2.

4-6
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Z kuracích stehien som orezal tuk (orez som uložil do mikroténového vrecka a uložil do mrazničky, použijem ho na dochutenie polievok), umyl som ich, osušil, po rozloženom kúsku uložil do mikroténového vrecúška (alebo prikryť celofánom) a na „denku” vyklepal na 5-7 mm plátky. Rozložené na alumíniovej fólii som ich po obidvoch stranách zľahka posypal soľou a čerstvo mletým korením štyroch farieb.
  2. Na druhej fólii som zmiešal, približne 1 : 1, mandľovú múku s postrúhanými mandľami a pripravené kuracie plátky som touto zmesou zľahka, tiež obojstranne, obalil.
  3. Následne som ich, tak 3-4 minúty, opiekol na olejovo-maslovej emulzii (začal som na 6. stupni z 9-stupňovej škály a po vložení plátkov mäsa hneď znížil na 4. stupeň.
  4. Po „obrátke” som na 4. stupni opiekol aj druhú stranu.
  5. Už s pripraveným teplým zemiakovým šalátom s koriandrovými a petržlenovými lístočkami mali vynikajúcu vôňu aj chuť!
  6. Tento záber z mája t. r. u bratránka Slávka vo Velkých Pavloviciach, predstavuje fotodôkaz pečeného bôčika s cibuľovo-rohlíkovou plnkou a ďalšími aditívami, podľa receptúry nezabudnuteľnej Nanáčky, babičky mojej vzácnej Pani.
  7. Figa na našej minizáhradke krásne „zarodila”, ale na obr. je už vidieť negatívny vplyv „vraždiaceho” arizonského Slnka, kedy po dvoch-troch týždňoch obschli listy a následne aj dužiny plodov, takže vtákom, aj nám, ostali prázdne ústa a oči pre plač. Snáď sa na budúci rok dočkáme!