Čokoládová torta

Kubánska torta (videorecept)

Autor receptu: tartletka

Kubánska torta s jemným kakaovým korpusom, výbornou parížskou šľahačkou, ríbezľovým lekvárom a čerstvými banánmi. Perfektný zákusok, ktorý chutí všetkým milovníkom čokolády.

10 -12
porcií
30 (+ chladenie) minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Parížsku šľahačku je potrebné pripraviť deň vopred. Smotanu zohrejeme v hrnci, ale nesmie celkom vrieť. Vypneme sporák. Pridáme nalámanú čokoládu a dôkladne rozmiešame. Keď je čokoláda rozpustená v smotane, necháme ju vychladnúť. Potom preložíme do chladničky a necháme najlepšie cez noc, 12 hodín odležať.
  2. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme so 60 g cukru, 3 PL vlažnej vody, pridáme olej a došľaháme.
  3. Bielky jemne vyšľaháme, potom pridáme 50 g cukru a došľaháme dotuha.
  4. Múku spojíme s kakaom a polovicu jemne zapracujeme do žĺtkovej hmoty. Pridáme polovicu vyšľahaného snehu. Pridáme druhú polovicu múčno-kakaovej zmesi a na záver opatrne po častiach zapracujeme zvyšný sneh.
  5. Cesto dáme do formy (s priemerom 20 - 22 cm) vystlanej papierom na pečenie a pri 180 °C pečieme asi 20 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť vo forme, potom opatrne oddelíme nožom po bokoch.
  6. Vychladnutý korpus potrieme ríbezľovým lekvárom. Banány olúpeme, prekrojíme po dĺžke, poukladáme vedľa seba na korpus.
  7. Vychladenú čokoládovú smotanu vyšľaháme opatrne, aby bola hladká a tuhá ale nie zrnitá. Natrieme ju na banány na korpuse. Povrch rovnomerne uhladíme a tortu dáme stuhnúť do chladu.
  8. Na stuhnutú tortu nalejeme rozpustenú schladenú čokoládu zmiešanú s kokosovým olejom. A opäť necháme stuhnúť v chlade. Môžeme ľubovoľne dozdobiť.
  9. TIP: Ak použijete na korpus formu s väčším priemerom, bude korpus nižší. V takom prípade odporúčame pripraviť viac parížskej šľahačky. Na 400 ml smotany treba aspoň 150 - 160 g čokolády. Ak pripravíte parížskej šľahačky viac, môžete ňou potom tortu ešte dozdobiť pomocou cukrárskeho vrecka so špičkou.