Krtkova torta na plechu (fotorecept)

Autor receptu: emmatessdad

Dala som deťom do rúk kuchársku knihu s koláčmi, nech si na nedelu niečo vyberú. Voľba padla na krtkovu tortu na plechu. Raz neviem, kedy im bude stačiť obyčajná bábovka :-). Náročné na suroviny, menej náročné na čas, pekne to vonia a po chvíľke Vám z plechu zmizne aj posledná hlina. Pardón - posledné naškrabkané cestíčko.

25
porcií
60 minút
príprava
25 minút
na 165 °C

Suroviny

Postup

  1. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky vymiešame s cukrom do peny.
  2. Odvážime si múku, pridáme do nej kakao o prášok do pečiva a v miske poriadne premiešame.
  3. Žĺtka sa nám ešte miešaju s cukrom (ak máte robot :-)) a pridáme tam postupne olej a mlieko.
  4. Nakoniec do toho primiešame kakaovú múku a veľmi opatrne aj vyšľahané bielka. Vylejeme na plech (ja som dala papier na pečenie, ak nemáte, stači vymastiť a pomúčiť). Dáme piecť na 25 minút pri 165 st.
  5. Kým sa nám cesto pečie, uvaríme si puding aj s cukrom. Ja som mala v recepte, že má byť hustý ako udržal ten stracatelový krém pokope, ale podľa mňa je to zbytočné, sú tam dve smotany a tie stuhnú aj bez pudingu. Ale kvôli chuti tam puding dajte. Len ho neuvarte tak strašne tuhý ako ja. Lebo z neho budú take bléé hrudky v kréme. V úvode receptu je to už uvedené správne, stačí jeden a pol balíčka na pol litra. Ja som dala jeden a pol balíčka na dve a pol deci a mala som to huste až až.
  6. Vymiešajte dve kyslé smotany s tvarohom, najlepšie s hrudkovým a pridajte postupne ten uvarený studený puding. Nakoniec zľahka pridajte vyšľahanú šľahačku a nastrúhanú horkú čokoládu (alebo čokoládu na varenie nastrúhanú, to je jedno, kľudne aj ste bohati tak aj 80% lindku :-)) Ak máte radčej sladšie koláče, tak si to doslaďte cukrom, lebo jediný cukor v kréme sú vlastne 4 lyžice v pudingu.
  7. Cesto musí vychladnúť. Keď je studené, tak si jemne narežte okraje, aby ste nedlabali aj úplný kraj a cez vrch cesta si ešte nožom urobte nie hlbokú mriežku, nech sa vám to ľahšie dlabe. Ja som to dlabala vidličkou aj lyžicou. Nevydlabte do až na dno :-) Snažila som sa odfotiť detail ako je vyzeraný a vydlabaný aj ten kraj cesta.
  8. A takto som si odložila ten dlabanec, ešte som to pekne aj prstami pomrvila, nech tam nie sú veľké kusiská hliny.
  9. Na vydlabané cesto v plechu som položila naprieč rozrezané banány. Ale keď sme to jedli, tak sme zistili, že je jedno či je to naprieč alebo na kolieska. Ak zvolíte kolieska, tak ich ale nekrájajte na tenko, skôr na hrubo min na 1 cm.
  10. Nakoniec to celé natrite straciatelovým krémom a posypte "hlinou". Nebojte sa, že jej je veľa, keď to papkáte, tak sú hlinu vypapkáte aj prstami z taniera, tak sa vám bude máliť :-)))) dobrú chuť opať k ďalšiemu môjmu koláčiku vám prajem