Krkovička pečená na zelenine a na Kláštornom bielom víne cuvée (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Mám rada pohodlné varenie v nedeľu. Krkovičku pokrájanú na hrubšie rezne som
nevyklepala, položila som ju na lôžko z miešanej zeleniny, ktorú som osolila a okorenila
čerstvo mletým čiernym korením, posypala rozmarínom, aj zeleninu, všetko som
preliala Kláštorným bielym vínom cuvée, domácim vývarom, olejom a upiekla. Zelenina
bola zároveň vynikajúcou prílohou.
Inšpirovala som sa francúzskou kuchyňou, ponúkam recept.
3-4 porcie |
30 minút príprava |
60 minút na 180/15 minút 220 gri °C |
Postup- Krkovičku som umyla, osušila a pokrájala na hrubé rezne o hrúbke asi 3 cm, nenaklepala som ich, ani okraje som nenakrojila po obvode,...
- ...rezne som z oboch strán osolila, okorenila čerstvo mletým čiernym korením a nechala som ich odpočívať pri izbovej teplote, kým som pripravila ostatné.
- Kúpila som krásnu veľkú žltú cuketu, umyla som ju, osušila a odkrojila som oba konce.
- Tiež som umyla červenú papriku kápiu, odstránila som z nej jadrovník,semienka, vykrojila som z nej žilky a prekrojila som ju na pozdĺžne na polovicu.
- Očistila som mrkvu, červenú cibuľu, zeler, petržlen, mrkvu, cesnak a zelenú časť póru, ktorú som pokrájala na silnejšie kolieska asi 3 cm.
- Očistené Portobello som pokrájala na silnejšie plátky.
- Očistenú mrkvu som pokrájala asi na 3 cm dlhé šikmé kúsky,...
- ...cuketu na 1 cm silné kolieska,...
- ...kápiu na širšie pásy a šikmé asi 5 cm dlhé kúsky, pridala som žltú cibuľu a spolu s červenou cibuľou som ich pokrájala na hrubšie kúsky.
- Očistila som šalotky, rozdelila na polovice pozdĺžne a tiež pokrájala na hrubšie kúsky,...
- ...pridala som ju k ostatnej zelenine.
- Do pekáča som rozložila scedenú a z vody dobre odkvapkanú zeleninu,...
- ...pridala som portobello, všetko som osolila, okorenila čerstvo mletým čiernym korením, posypala rozmarínom, premiešala dobre,...
- ..priliala som olej, biele víno a horúci domáci slepačí vývar na zeleninu som položila pripravenú krkovičku, pekáč som tesne uzavrela alobalom a vložila piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov, piekla som na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom
1 hodinu,...
- ...potom som odstránila alobal a piekla som ešte 15 minút na funkcii grill pri teplote 220 stupňov C, kým rezne z krkovičky dostali peknú červeno - hnedú farbu a ogrilovala sa aj zelenina, ktorá pustila chutnú šťavičku.
- Podávala som horúcu krkovičku na zeleninovom lôžku, ktoré bolo zároveň veľmi chutnou prílohou. Podávala som s dobre vychladeným polosladkým Kláštorným bielym vínom cuvée, moji chlapi boli veľmi šťastní, že po niekoľkých vegetariánskych dňoch dostali na obed konečne poriadny kusisko mäsovej flákoty s perfektne pripravenou zeleninou a zapíjali kvalitným vínom - dostala som zaslúženú pochvalu :-))) Prajem vám Dobrú chuť :-)
Vrelo odporúčam toto jedlo do Vašej priazne :-)
- Pohľad zblízka, je dobre vidno peknú farbu mäska s chrumkavou kôrčičkou na povrchu, vo vnútri je krkovička mäkkučká ako masielko, nasiaknutá chuťou vína zeleninky a korenín, tuk, ktorý sa uvoľnil z nej výborne premastil zeleninu, ktorá má tiež skvelú chuť vína, vývaru a korenín, je to výborné jedlo slávnostného charakteru, vhodné na nedeľu a všetko sa upečie pekne spolu a je naraz hotové, také pohodlné, takmer bezpracné a veľmi chutné, zdravé nedeľné varenie.
|