Krkovička pečená na zelenine a na Kláštornom bielom víne cuvée (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Mám rada pohodlné varenie v nedeľu. Krkovičku pokrájanú na hrubšie rezne som nevyklepala, položila som ju na lôžko z miešanej zeleniny, ktorú som osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením, posypala rozmarínom, aj zeleninu, všetko som preliala Kláštorným bielym vínom cuvée, domácim vývarom, olejom a upiekla. Zelenina bola zároveň vynikajúcou prílohou. Inšpirovala som sa francúzskou kuchyňou, ponúkam recept.

3-4
porcie
30 minút
príprava
60 minút
na 180/15 minút 220 gri °C

Postup

  1. Krkovičku som umyla, osušila a pokrájala na hrubé rezne o hrúbke asi 3 cm, nenaklepala som ich, ani okraje som nenakrojila po obvode,...
  2. ...rezne som z oboch strán osolila, okorenila čerstvo mletým čiernym korením a nechala som ich odpočívať pri izbovej teplote, kým som pripravila ostatné.
  3. Kúpila som krásnu veľkú žltú cuketu, umyla som ju, osušila a odkrojila som oba konce.
  4. Tiež som umyla červenú papriku kápiu, odstránila som z nej jadrovník,semienka, vykrojila som z nej žilky a prekrojila som ju na pozdĺžne na polovicu.
  5. Očistila som mrkvu, červenú cibuľu, zeler, petržlen, mrkvu, cesnak a zelenú časť póru, ktorú som pokrájala na silnejšie kolieska asi 3 cm.
  6. Očistené Portobello som pokrájala na silnejšie plátky.
  7. Očistenú mrkvu som pokrájala asi na 3 cm dlhé šikmé kúsky,...
  8. ...cuketu na 1 cm silné kolieska,...
  9. ...kápiu na širšie pásy a šikmé asi 5 cm dlhé kúsky, pridala som žltú cibuľu a spolu s červenou cibuľou som ich pokrájala na hrubšie kúsky.
  10. Očistila som šalotky, rozdelila na polovice pozdĺžne a tiež pokrájala na hrubšie kúsky,...
  11. ...pridala som ju k ostatnej zelenine.
  12. Do pekáča som rozložila scedenú a z vody dobre odkvapkanú zeleninu,...
  13. ...pridala som portobello, všetko som osolila, okorenila čerstvo mletým čiernym korením, posypala rozmarínom, premiešala dobre,...
  14. ..priliala som olej, biele víno a horúci domáci slepačí vývar na zeleninu som položila pripravenú krkovičku, pekáč som tesne uzavrela alobalom a vložila piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov, piekla som na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom 1 hodinu,...
  15. ...potom som odstránila alobal a piekla som ešte 15 minút na funkcii grill pri teplote 220 stupňov C, kým rezne z krkovičky dostali peknú červeno - hnedú farbu a ogrilovala sa aj zelenina, ktorá pustila chutnú šťavičku.
  16. Podávala som horúcu krkovičku na zeleninovom lôžku, ktoré bolo zároveň veľmi chutnou prílohou. Podávala som s dobre vychladeným polosladkým Kláštorným bielym vínom cuvée, moji chlapi boli veľmi šťastní, že po niekoľkých vegetariánskych dňoch dostali na obed konečne poriadny kusisko mäsovej flákoty s perfektne pripravenou zeleninou a zapíjali kvalitným vínom - dostala som zaslúženú pochvalu :-))) Prajem vám Dobrú chuť :-) Vrelo odporúčam toto jedlo do Vašej priazne :-)
  17. Pohľad zblízka, je dobre vidno peknú farbu mäska s chrumkavou kôrčičkou na povrchu, vo vnútri je krkovička mäkkučká ako masielko, nasiaknutá chuťou vína zeleninky a korenín, tuk, ktorý sa uvoľnil z nej výborne premastil zeleninu, ktorá má tiež skvelú chuť vína, vývaru a korenín, je to výborné jedlo slávnostného charakteru, vhodné na nedeľu a všetko sa upečie pekne spolu a je naraz hotové, také pohodlné, takmer bezpracné a veľmi chutné, zdravé nedeľné varenie.