Krížalka (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Tento koláč,určite väčšina z vás pozná,ale trochu v inej podobe.Teraz na leto je vhodný,preto že neobsahuje mastné plnky.Neprekysne, na slnku sa netopí. Dá sa dlhšie skladovať a je vhodný na maškrtenie aj v prírode. Babička ho volala krížalkový koláč.Nazvala som ho tak aj ja.Už je trochu vylepšený dobrotami,ale základ koláča zostal.

30 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Potrebné ingrediencie.
  2. Najprv si zohrejem 2 dl mlieka,do ktorého dám 4 lyžice práškového cukru.Nechám zohriať do horúca.Bude na rozriedenie plniek z maku a orechov.
  3. Pomletý mak s lyžičkou citrónovej kôry. Pomleté orechy so štipkou škorice. Tvaroh s dvomi lyžicami práškového cukru,hrsťou hrozienok.
  4. Do maku a orechov,nalejem horúce,osladené mlieko.Plnka by mala byť roztierateľná.Ak by ste ju veľmi zriedili,stačí pridať pár omrvín z piškót. Tiež trochu osladeného mlieka no už schladeného pridám do tvarohu aj s dvomi lyžicami práš.cukru a vidličkou tvaroh ešte roztlačím. Takto sú plnky pripravené na použitie do koláča.
  5. Na lopári si spracujem preosiatu múku, so štipkou soli, práškom do pečiva,vajíčkom,práš.cukrom,maslom,0,5 dl mlieka.,
  6. Dobre vymiesim-spojím a cesto nechám 10 minút odpočívať.
  7. Potom ho rozdelím na dve časti.
  8. Prvú vyváľkanú časť uložím na plech.Môžete na čistý a suchý plech.Ja som si zvykla piecť na pečiacej fólii.Mám rozkladací plech.Keď koláč vychladne,pekáč otvorím,spod koláča vytiahnem.Koláč ostane na lopáry len na fólii.Potom fóliu z pod koláča vytiahnem.Takto je koláč pripravený na krájanie./ To len na ozrejmenie,ako to robím ja./
  9. Cesto nahrniem na válček a tak ho prenesiem do plechu.
  10. Potriem ho lekvárom.Najlepšie ak je trochu kyselkavý.No používam vlatsne všetky lekváre,a nehanbím sa priznať že aj dva tri druhy načatých pohárov.Vlastne takto majú chutné upotrebenie.
  11. Na lekvár rozotriem tvarohovú plnku.
  12. Na tvaroh potriem v radoch orechovú a aj makovú plnku.
  13. Tento krát som robila štyri rady no niekedy je to 6 až 8 radov.Koláč je tak zaujímavejší. Tiež sa dá urobiť aj kokosová plnka a takto ich striedať.Je to už na vás.
  14. Druhú časť cesta opäť vyválam a ostrôžkou nakrájam pásy,ktoré poukladám na plnku.Prvé uložené pásy potriem rozšľahaným vajíčkom,aby sa mi krížové pásiky keď ich budem ukladať pekne prichytili a neodliepali. Vrchné pásy,tiež potriem vajíčkom.Po okrajoch urobím z cesta šúlanec,no nemusí byť,aby bol koláč pekne ukončený. Šup do trúby.
  15. Koláč sa pečie 25-30 minút na 180 stupňov.Ak začne chytať farbičku,je hotový./ Tu je vidieť,celý vychladnutý koláč už bez plechu a fólie.To o čom som písala v bode č.8.
  16. Už sa stačí len ponúknuť,jednoduchým koláčom našich starých materí. / Len v tejto dobe vylepšenými ingredienciami./ Takto je veľmi chutný a šťavnatý.