Krížalka (fotorecept)
Autor receptu: tatranka
Tento koláč,určite väčšina z vás pozná,ale trochu v inej podobe.Teraz na leto je vhodný,preto že neobsahuje mastné plnky.Neprekysne, na slnku sa netopí.
Dá sa dlhšie skladovať a je vhodný na maškrtenie aj v prírode.
Babička ho volala krížalkový koláč.Nazvala som ho tak aj ja.Už je trochu vylepšený dobrotami,ale základ koláča zostal.
30 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- Potrebné ingrediencie.
- Najprv si zohrejem 2 dl mlieka,do ktorého dám 4 lyžice práškového cukru.Nechám zohriať do horúca.Bude na rozriedenie plniek z maku a orechov.
- Pomletý mak s lyžičkou citrónovej kôry.
Pomleté orechy so štipkou škorice.
Tvaroh s dvomi lyžicami práškového cukru,hrsťou hrozienok.
- Do maku a orechov,nalejem horúce,osladené mlieko.Plnka by mala byť roztierateľná.Ak by ste ju veľmi zriedili,stačí pridať pár omrvín z piškót.
Tiež trochu osladeného mlieka no už schladeného pridám do tvarohu aj s dvomi lyžicami práš.cukru a vidličkou tvaroh ešte roztlačím.
Takto sú plnky pripravené na použitie do koláča.
- Na lopári si spracujem preosiatu múku, so štipkou soli, práškom do pečiva,vajíčkom,práš.cukrom,maslom,0,5 dl mlieka.,
- Dobre vymiesim-spojím a cesto nechám 10 minút odpočívať.
- Potom ho rozdelím na dve časti.
- Prvú vyváľkanú časť uložím na plech.Môžete na čistý a suchý plech.Ja som si zvykla piecť na pečiacej fólii.Mám rozkladací plech.Keď koláč vychladne,pekáč otvorím,spod koláča vytiahnem.Koláč ostane na lopáry len na fólii.Potom fóliu z pod koláča vytiahnem.Takto je koláč pripravený na krájanie./ To len na ozrejmenie,ako to robím ja./
- Cesto nahrniem na válček a tak ho prenesiem do plechu.
- Potriem ho lekvárom.Najlepšie ak je trochu kyselkavý.No používam vlatsne všetky lekváre,a nehanbím sa priznať že aj dva tri druhy načatých pohárov.Vlastne takto majú chutné upotrebenie.
- Na lekvár rozotriem tvarohovú plnku.
- Na tvaroh potriem v radoch orechovú a aj makovú plnku.
- Tento krát som robila štyri rady no niekedy je to 6 až 8 radov.Koláč je tak zaujímavejší.
Tiež sa dá urobiť aj kokosová plnka a takto ich striedať.Je to už na vás.
- Druhú časť cesta opäť vyválam a ostrôžkou nakrájam pásy,ktoré poukladám na plnku.Prvé uložené pásy potriem rozšľahaným vajíčkom,aby sa mi krížové pásiky keď ich budem ukladať pekne prichytili a neodliepali.
Vrchné pásy,tiež potriem vajíčkom.Po okrajoch urobím z cesta šúlanec,no nemusí byť,aby bol koláč pekne ukončený.
Šup do trúby.
- Koláč sa pečie 25-30 minút na 180 stupňov.Ak začne chytať farbičku,je hotový./ Tu je vidieť,celý vychladnutý koláč už bez plechu a fólie.To o čom som písala v bode č.8.
- Už sa stačí len ponúknuť,jednoduchým koláčom našich starých materí. / Len v tejto dobe vylepšenými ingredienciami./ Takto je veľmi chutný a šťavnatý.