Marhuľový koláč

Krémový marhuľový koláč (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Pre milovníkov krémových koláčikov. Poteší na každú príležitosť, oslavu narodenín, posedenie alebo len tak pre potešenie.

12-14
porcií
50 minút
príprava
8+25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na cesto.
  2. Suroviny na krém.
  3. Cesto: Múku, práškový cukor a prášok do pečiva preosejeme do misy. Nastrúhame studený tuk a pridáme zvyšok surovín, vypracujeme hladké cesto.
  4. Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve časti - väčšiu a menšiu. Menšiu časť cesta dáme do chladničky stuhnúť, lepšie sa s ním bude pracovať.
  5. Väčšiu časť cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske. Pomocou formy s priemerom 26 cm vykrojíme z cesta kruh.
  6. Formu vymastíme maslom, boky cesta mierne vyvýšime, aby nevytiekol krém. Popichame vidličkou a cesto predpečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 8-10 minút.
  7. Krém: V mlieku rozmiešame žĺtok, škrobový prášok, kryštálový a vanilínový cukor. Za stáleho miešania uvaríme hustý krém, ktorý necháme mierne vychladnúť. Po vychladnutí vmiešame kyslú smotanu a pomarančovú šťavu. Marhule z kompótu scedíme, pokrájame na menšie kúsky a zľahka vmiešame do krému.
  8. Krém rozotrieme na predpečený korpus, uhladíme. Z druhej menšej časti pomocou formičky vykrojíme kvietky, hviezdičky podľa seba a uložíme na krém. Vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme 25 minút do zlatista.
  9. Po upečení necháme vychladnúť...
  10. ...a posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.