Krémová karfiolová polievka
Autor receptu: bubrienka1
Hľadala som popis receptu, ktorý som chcela "posunúť" k obľúbeným jedlám môjho syna, aby si ho vedel uvariť aj sám, keďže je ďaleko od "maminej kuchyne".
Recept je veľmi jednoduchý a podľa návodu si polievočku urobí aj ten najväčší kuchársky laik! Presne podľa tohto návodu robím aj polievku brokolicovú.
3-4 porcie |
20 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Dáme variť karfiol rozobraty na ružicky (hlúbiky pokrájame na drobno) do vody, cca 0,75 - 1l, pridáme trocha soli a vegetu.
Po 7minútach vyberieme časť ružičiek na tanier, aby sme mali aj trošku týchto celých karfiolových ružičiek.
Zvyšok varíme ešte aspoň 10 minút do mäkka.
- Medzitým si spravíme zápražku - v malom kastroliku rozpustíme maslo, pridáme hladkú múku a trocha popražíme do ružova. Odstavíme z ohňa, necháme máličko vychladnúť prilejeme asi 2dl smotany na varenie - dobre rozmiešame.
Pripravíme si "grísové halušky":
Vajce rozdelíme na žltok a bielok,
- bielok rozšľahame vidličkou, pridáme detskú krupicu a prášok do pečiva (na špičku čajovej lyžičky), má to byť ako hustý puding.
- k žltku prilejeme asi pol deci smotany na varenie, rozmiešame.
- Uvarený karfiol aj s vodou rozmixujeme, pridáme tú zápražku, trocha povaríme.
Do tejto polievky "nahádžeme" lyžičkou haluštičky, chvíľu povaríme, polievku vypneme a vlejeme do nej smotanku so žltkom - už nevaríme.
Do hotovej polievky vrátime polouvarené ružičky karfiolu, čo sme mali vybraté na tanieriku.
Kto má rád viac uvarené - tak si ich podľa toho uvarí.
Môžeme ozdobiť petržlenovou vňaťou.