Slivkový koláč

Krehký makovo-slivkový koláč bez lepku

Autor receptu: novalim

Makových koláčov sa azda ani nedá prejesť. Náš dnešný recept vás o tom isto presvedčí.* Jemné krehké cesto bez lepku, výdatná maková plnka so škoricou a šťavnaté slivky je dokonalá jesenná kombinácia. Z nášho stola zmizol doslova za pár minút. Neváhajte a pochutnajte si na tejto makovej dobrote spolu s rodinou a priateľmi aj vy.

12
porcií
50 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Vo veľkej mise vyšľaháme spolu vajcia s cukrom do hustejšej peny. Pridáme olej, mlieko, vanilkový extrakt a citrónovú kôru a dobre premiešame. Nakoniec do zmesi dôkladne zapracujeme aj preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom.
  2. Hlbší plech alebo formu s rozmermi asi 20x30 cm vymastíme a vysypeme múkou. Nalejeme do nej polovicu cesta a rovnomerne ho rozotrieme. Vložíme do vyhriatej rúry na 180 °C a pečieme asi 10 minút.
  3. Upečené, ešte teplé cesto posypeme polovicou maku, ktorý sme zmiešali s cukrom a škoricou. Na plnku husto vedľa seba poukladáme polovice alebo štvrtiny umytých a odkôstkovaných sliviek. Posypeme zvyšným makom a na vrch vylejeme druhú polovicu cesta. Uhladíme a posypeme mandľovými lupienkami. Vložíme späť do rúry a pečieme ešte asi 20 minút do zlatista.
  4. Upečený koláč necháme vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.