Krehký koláč v okrúhlej forme

Autor receptu: adka123

Recept som vymyslela sama, krehké cesto vie asi každá gazdinka, len väčšinou sú v kuchárskych knihách množstvá na celý plech. Osvedčilo sa mi toto množstvo a táto kombinácia.

20 minút
príprava
20-30 minút
na 180 °C

Postup

  1. V dostatočne veľkej mise zmiešame všetky suroviny na cesto ale najskôr si zmiešame zvlášť prášok do pečiva s múkou. Keď máme cesto hotové, môžeme ho dať na pol hodinu do chladničky, bude sa s ním lepšie pracovať. Rozdelíme ho na dve rovnaké časti a jednu časť vložíme do okrúhlej formy vymastenej maslom. Ja aj do cesta dávam maslo a nie margarín. Tú polku cesta buďto vyvaľkáme alebo povtláčame do formy. Ja tú prvú časť vtláčam a druhú vaľkám.
  2. Cesto potrieme džemom. Najlepšie marhuľovým. Mne akurát došiel, dala som ríbezľový.
  3. Urobíme si orechovú náplň. Zomelieme si asi tak do hlbokého taniera vlašské orechy, zalejeme horúcim mliekom len tak aby vznikla plnka a podľa chuti osladíme práškovým cukrom a trochou rumu. Nanesieme na džem.
  4. Urobíme si tvarohovú náplň. Zmiešame tvaroh s 2 vanilkovými cukrami a pridáme trochu umytých hrozienok. Nanesieme na orechovú náplň.
  5. Rozvaľkáme si druhú polovicu cesta a nanesieme na tvaroh. Keď sa vám bude cesto trhať, nevadí, ja keď sa ponáhľam, poukladám aj tie trhance, len aby mi to zakrylo tvarohovú náplň a pri krajoch postláčam cesto aby malo pekné zvlnené konce. Nakoniec potrieme mliekom alebo sladkou smotanou - nie vajíčkom ako sa to robieva.
  6. Upečený tak do polohneda posypeme práškovým cukrom. Cukrujeme teplý koláč ale nie úplne horúci.
  7. Hotovo