Krehký koláč v okrúhlej forme
Autor receptu: adka123
Recept som vymyslela sama, krehké cesto vie asi každá gazdinka, len väčšinou sú v
kuchárskych knihách množstvá na celý plech. Osvedčilo sa mi toto množstvo a táto
kombinácia.
20 minút príprava |
20-30 minút na 180 °C |
Postup
- V dostatočne veľkej mise zmiešame všetky suroviny na cesto ale najskôr si zmiešame zvlášť prášok do pečiva s múkou. Keď máme cesto hotové, môžeme ho dať na pol hodinu do chladničky, bude sa s ním lepšie pracovať. Rozdelíme ho na dve rovnaké časti a jednu časť vložíme do okrúhlej formy vymastenej maslom. Ja aj do cesta dávam maslo a nie margarín. Tú polku cesta buďto vyvaľkáme alebo povtláčame do formy. Ja tú prvú časť vtláčam a druhú vaľkám.
- Cesto potrieme džemom. Najlepšie marhuľovým. Mne akurát došiel, dala som ríbezľový.
- Urobíme si orechovú náplň. Zomelieme si asi tak do hlbokého taniera vlašské orechy, zalejeme horúcim mliekom len tak aby vznikla plnka a podľa chuti osladíme práškovým cukrom a trochou rumu. Nanesieme na džem.
- Urobíme si tvarohovú náplň. Zmiešame tvaroh s 2 vanilkovými cukrami a pridáme trochu umytých hrozienok. Nanesieme na orechovú náplň.
- Rozvaľkáme si druhú polovicu cesta a nanesieme na tvaroh. Keď sa vám bude cesto trhať, nevadí, ja keď sa ponáhľam, poukladám aj tie trhance, len aby mi to zakrylo tvarohovú náplň a pri krajoch postláčam cesto aby malo pekné zvlnené konce. Nakoniec potrieme mliekom alebo sladkou smotanou - nie vajíčkom ako sa to robieva.
- Upečený tak do polohneda posypeme práškovým cukrom. Cukrujeme teplý koláč ale nie úplne horúci.
- Hotovo