Čokoládový koláč
Krehký koláč s mätovo-čokoládovou plnkou
Autor receptu: redakcia
8-10 porcií |
25 (+ chladenie) minút príprava |
10-15 minút na 190 °C |
Postup- Múku dáme do misy, pridáme práškový cukor a soľ, premiešame. Pridáme na kocky nakrájané maslo, vajce, vanilkový extrakt a vypracujeme cesto. Cesto zabalené vo fólii necháme v chladničke asi 30 minút odpočívať.
- Cesto rozvaľkáme a vystelieme ním formu na tart s priemerom asi 25 cm. Povrch cesta popicháme vidličkou a pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C asi
15 minút. Necháme vychladnúť.
- V hrnci zohrejeme do bodu varu smotanu. Zväzok mäty jemne roztlačíme v mažiari a pridáme do smotany. Prikryjeme a lúhujeme asi 30 minút. Potom smotanu precedíme a mätu na sitku vytlačíme.
- Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu. Smotanu ochutenú mätou opäť zahrejeme, odstavíme a vmiešame na kocky nakrájané maslo, musí sa úplne roztopiť. Pridáme koňak a potom postupne primiešavame čokoládu. Hladkú čokoládovú zmes vylejeme na pripravený korpus a v chladničke necháme úplne stuhnúť.
|