Čokoládový koláč

Krehký koláč s mätovo-čokoládovou plnkou

Autor receptu: redakcia

8-10
porcií
25 (+ chladenie) minút
príprava
10-15 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku dáme do misy, pridáme práškový cukor a soľ, premiešame. Pridáme na kocky nakrájané maslo, vajce, vanilkový extrakt a vypracujeme cesto. Cesto zabalené vo fólii necháme v chladničke asi 30 minút odpočívať.
  2. Cesto rozvaľkáme a vystelieme ním formu na tart s priemerom asi 25 cm. Povrch cesta popicháme vidličkou a pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C asi 15 minút. Necháme vychladnúť.
  3. V hrnci zohrejeme do bodu varu smotanu. Zväzok mäty jemne roztlačíme v mažiari a pridáme do smotany. Prikryjeme a lúhujeme asi 30 minút. Potom smotanu precedíme a mätu na sitku vytlačíme.
  4. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu. Smotanu ochutenú mätou opäť zahrejeme, odstavíme a vmiešame na kocky nakrájané maslo, musí sa úplne roztopiť. Pridáme koňak a potom postupne primiešavame čokoládu. Hladkú čokoládovú zmes vylejeme na pripravený korpus a v chladničke necháme úplne stuhnúť.