Krehké cesto na všetko
Autor receptu: strudla
Tento recept vymyslela moja zaneprázdnená mama. Mám ho rada, lebo sa dá použiť na
viaceré spôsoby, stačí len zapojiť fantáziu. A je to!
30 minút príprava |
10 minút na 180 °C |
Postup
- Všetky prísady vložiť do vhodne veľkej misy, vypracovať rukami hladké cesto. Vytvarovať pekný bochník, prikryť pokrievkou alebo fóliou a nechať sladko spať do druhého dňa.
Na druhý deň na doske rozdeliť na 4 časti, každú časť vytvarovať do šikovného bochníka a rozvaľkať na hrúbku asi 5mm.
1. Z jedného cesta povykrajovať rôzne vianočné /alebo iné príležitostné/ tvary, poukladať na plech a vo vyhriatej rúre upiecť do ružova. Obaliť v zmesi práškového a vanilkového cukru.
2. Z druhého cesta nakrájať kolieskom pásiky, potrieť rozšľahaným vajcom, posypať rascou, alebo sezamom. Upiecť do červena.
3. Z tretieho cesta povykrajovať kolieska ako na šišky, uložiť na plech. Na každý kúsok vtlačiť koliesko domácej klobásy, potrieť vajcom a posypať strúhaným syrom. Alebo aj
neposypať, ako kto má rád.
4. Na štvrté cesto naniesť makovú /orechovú, tvarohovú/ plnku, zavinúť závin, potrieť vajcom a šupnúť do rúry.
Z tohto cesta je možné urobiť napríklad aj vynikajúci domáci krémeš, alebo slaný závin, plnený šunkovo-zeleninovou plnkou. Len aby bolo pripravené.