Žemľovka

Kráľovská žemľovka s jablkami, tvarohom, orieškami, brusnicami a hrozienkami (videorecept)

Autor receptu: tartletka

Staršie rožky sa dajú skvelo spotrebovať do tejto perfektnej sladkej špeciality. Naša žemľovka je naozaj kráľovská, plná jabĺčok, tvarohu, orieškov, sušeného ovocia a navrchu má aj snehovú čiapočku. Stačí navrstviť a dať upiecť.

6 - 8
porcií
20 minút
príprava
45+5 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Rožky nakrájame na kolieska. Hrozienka a brusnice namočíme do rumu a necháme postáť.
  2. Tvaroh ochutíme vanilkovým cukrom, primiešame vanilkový puding a 2 žĺtky. Jablká zbavíme jadrovníkov a nastrúhame.
  3. Mlieko zohrejeme, pridáme maslo a 100 g cukru a rozmiešame. Na záver zapracujeme aj 3 žĺtky.
  4. Tretinu nakrájaných rožkov namočíme do ochuteného mlieka a poukladáme do maslom vymasteného pekáča. Na rožky dáme polovicu nastrúhaných jabĺk, posypeme polovicou pomletých lieskových orieškov a na ne navrstvíme polovicu ochuteného tvarohu.
  5. Na tvaroh rozložíme ďalšiu tretinu rožkov namočených v mlieku, pokračujeme opäť jablkami, orieškami a tvarohom. Navrch rozdelíme brusnice a hrozienka namočené v rume.
  6. Navrch rozložíme zvyšok rožkov namočených v mlieku, zalejeme zvyšným mliekom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C asi na 45 minút.
  7. Bielky krátko vyšľaháme, potom pridáme 40 g cukru a vyšľaháme dotuha. Sneh natrieme na predpečenú žemľovku a dáme ďalej piecť asi na 5 až 10 minút, aby sa sneh jemne zapiekol.