Králičie chrbáty marinované čiernym pivom (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Na dostatok čerstvej „králičiny“ sa, na šťastie, od istého času sťažovať nemôžeme. Ako
prvé sa vždy spotrebujú stehná a tak sa mi v mrazničke „nakopili“ chrbáty. Konkrétne
deväť! Vedel by som ich pripraviť na „x + yn“ spôsobov, ale tentoraz som chcel pre Vás
niečo nové. Dlhšiu dobu som v chladničke schovával, pre mňa vzácny to „mok“, fľašu
tmavého piva, ležiaka Samson 12° a všetko ostatné sa doma vždy nájde; a ešte jednu
novotu; ako prílohu som síce zvolil zemiakové pyrè, no teraz viac bohaté!
6÷8 porcií |
5÷7/72 hod/5÷7 minút príprava |
120÷150 minút na 215/180 °C |
Postup- tak to vyzeralo na začiatku (streda večer);
- z uvedených ingrediencií som v „jenskej“ mise s čiernym pivom vymiešal marinádu (použil som českobudějovický „Tmavý ležák Samson 12°“), do ktorej som rozložil umyté králičie chrbáty; zakryl som ich kychyňskou fóliou a uložil do chladničky.
- v nedeľu predpoludním sa „išlo na vec“; na pracovnú časť kuchyňského pultu som rozložil celofánovú fóliu a posypal ju múkou s aditívami (pozri http://varecha.pravda.sk/recepty/sracova-kucharska-predzasypka/32859-recept.html ); z marinády vybrané a odkvapkané chrbáty som poukladal na posypanú fóliu, posolil ich a „oeMČeKoval“, otočil ich a zopakoval soľ a čMČK.
- potom som ich obojstranne opiekol na pekné „červeno_hnedo“ a uložil na pomocnú tácňu
- výpek v panvici som zoškrabal a na ňom, posypanú 2 hrsťami bravčových škvariek,
- som krátko porestoval veľkú hrubšie pokrájanú červenú a bielu cibuľu; priebežne som nechal rúru vyhriať na 215 °C (400 °F);
- k cibuli som pridal pokrájané paradajky a zelenú papriku, premiešal a vzápätí opäť krátko porestoval a
- na takto pripravený základ som porozkladal opečené chbáty králikov,
- podlial ich ~ ¼ zálievky (mal som zvyšok silnej polievky z kapúna, do ktorej som pridal 2 PL rastlinného oleja „Wesson“, pretlačené strúčiky cesnaku, soľ a drvenú rascu) a panvicu bez pokrievky vložil na asi 7´do už vyhriatej rúry; potom som mäso pomocou kuchyňských klieští pootáčal, podlial druhou ¼ zálievky a vrátil opäť na asi 7´do rúry; po tomto čase som mäso v panvici zalial zvyškom zálievky, prstami posypal celou rascou, teplotu znížil na 180 °C (350÷360 °F), prikryl pokrievkou a na 120´ s dôverou zveril elektrickej rúre. Nebolo potrebné, kontrolovať, podlievať, ani dochucovať! Na obr, vidíte výsledné dielo,
- ktoré som servíroval s „extramaslovým zemiakovým pyrè“ : necelé dva kilogramy olúpaných a pokrájaných zemiakov, som uvaril s PL soli, zohrial som asi 400 ml plnotučného mlieka s 3 vetvičkami čerstvého tymiánu, 2 listani bobkového listu a s 12 PL masla;
- uvarené a scedené zemiaky som zalial horúcim „obohateným“ mliekom, posypal soľou (pre dospelých je možné pridať aj štipku čMČK) a vyšľahal do peny
- na tanieri to potom vyzeralo takto a za chuť zodpovedám svojim slovom a menom
- za to, že sa Vám môžem pochváliť vlastnoručne upečeným tvarohovo orechovým koláčikom, zo srdca rád veľmi pekne ďakujem milej @zuzanka1367 z Hriňovej, ktorej vynikajúci rcp: http://varecha.pravda.sk/recepty/tvarohovo-orechovy-kolac-fotorecept/55158-recept.html vrelo odporúčam do Vašej pozornosti a priazne! "Bars fajny, prudko jedlý", nemá chybu!
|