Koláče z lístkového cesta (fotorecept)

Autor receptu: mesiar50

Postup je viac ako ľahký.

Suroviny

Postup

  1. Na pracovnej doske si vyvaľkáme cesto.
  2. Ja som si ho vyvaľkal tak, aby som z neho dostal 24 štvorcov.Vy si to spravte prosím tak ako to pasuje vám.
  3. Spravíme si plnku: Postrúhame si jablko.Neviem to presne,ale tuším jedno som pokrájal na kocky a pol jablka som nastrúhal na strúhadle s väčším otvorom.
  4. Jablko posmažíme ,ak treba tak pridáme trocha cukru.Potom ho dochutíme mletou škoricou.Keď máme hmotu riedku musíme prisypať trochu strúhanky.Ja som mal suchšie jablká,ale pre istotu som do nich pridal 1 KL strúhanky.
  5. Najprv som si spravil ako som ich ja nazval,,rybie prsty"keďže som nemal ani len poňatia, že na koľko kusov koláča mi plnka stačí.Kocku cesta naplníme a prehneme.Potom pomocou vidličky okraje cesta pritlačíme k sebe a tak cesto uzavrieme.
  6. Kocky cesta ktoré mi ostali som plnil hustým slivkovým lekvárom.
  7. Ďalej som cesto prehol ako na šatôčky.Koláče natrieme s rozšľahaným vajcom a následne ich nahrubo posypeme kryštálovým cukrom.Poukladáme ich na plech a pečieme pri 180 C cca.20 minút a potom ešte na 200 C cca. 5 minút resp.podľa potreby pokiaľ nám cesto nechytí zlatohnedú farbu.
  8. Jablkové koláče tiež natrieme s rožľahaným vajcom a posypeme nahrubo kryštálovým cukrom.Piekol som ich tiež na 180 C / 20 min. a potom ešte cca.5 min. /200 C.
  9. Upečené koláče.
  10. Rátam,že tých jablkových bolo 8 ks.a ostatné boli tie s lekvárom.Mojej rodinke chutili oboje a dúfam,že keď si ich pripravíte aj vy tak budú chutiť aj vám.