Koláč z bielkov a sušeného ovocia

Autor receptu: amelie

V detstve ma v nedeľu ráno budila vôňa maminých koláčov... Dnes je nedeľa a ja som si spomenula na jeden z mojich obľúbených, volala som ho snehový koláčik.

10 minút
príprava
30 - 35 minút
na 150 °C

Postup

  1. Najprv si pripravíme všetky potrebné suroviny a dáme predhriať rúru na 150°C. Koláč patrí medzi "rýchle": rýchlo sa upečie a ešte rýchlejšie zje.
  2. Postup je veľmi jednoduchý. Z vychladených bielkov a štipky soli ušľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne po lyžičkách zašľaháme práškový cukor. Preosejeme múku, trochu z nej - asi 1 lyžicu - premiešame so sušeným ovocím (ovocie tak nepadne na spodok koláča), do ostatnej pridáme kypriaci prášok.
  3. Maslo roztopíme a vlažné ho vareškou opatrne primiešame do snehu z bielkov spolu s múkou a kypriacim práškom. Rovnako opatrne vmiešame sušené ovocie, oriešky (lieskové, vlašské, pistácie, mandle, kešu...) a na kúsky posekanú čokoládu. Zmes vlejeme do formy na biskupský chlebík alebo do hocijakej inej (bábovkovej, venca na savarin). Pomaly pečieme na 120 - 150°C, kým povrch nezačne zlatnúť. Dĺžka pečenia závisí od rúry. Ja zvyknem koláč dopiecť pri pootvorenej rúre a teplotu ešte znížim. Koláč nechajte trochu vychladnúť na mriežke, až potom ho oddeľte tenkým nožom od bokov formy a vyklopte na podnos.
  4. Krájajte ho až večer alebo na druhý deň, inak sa môže rozlomiť a spľasnúť. Môžete ho cikcakovo poliať čokoládou.